Categories
SELANGOR

MB : Air Di Selangor Mencukupi

KLANG, 29 APR : Kerajaan Negeri memberi jaminan bekalan air di Selangor adalah mencukupi dan rakyat akan menikmatinya pada harga yang munasabah dan terbaik.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata menerusi Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), agensi yang mengurus air di Selangor, standard air di negeri adalah membanggakan.

“Perlunya kita menjaga dan menggunakan air dengan cermat. Kita sebagai rakyat mahu kepada pentadbiran yang memberikan kualiti yang terbaik dengn air yang bersih kepada rakyat.

“Jadi sebab itu tanggungjawab LUAS sangat besat dan saya harap LUAS akan meneruskan usaha ini,? katanya ketika merasmikan Sambutan Air Sedunia 2012 peringkat Selangor di sini semalam.

“Kita mesti bagi harga yang terbaik sebab air adalah hak asasi manusia. Serupa juga macam pendidikan. Jadi harga air ini tidak boleh terlalu tinggi.

?Kerajaan yang bijak akan memberikan sebahagian daripada air itu secara percuma, jadi dengan cara itu kerajaan mengambil kira kepentingan rakyatnya.

“Kita ada bekalan air yang cukup tetapi salahnya ialah pengurusan air dan sumber ini. Kalau kita tidak menguruskannya dengan baik maka kemajuan tidak akan bertambah baik,” katanya.

Hari Air Sedunia peringkat Selangor diadakan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat tentnag kepentingan memelihara dan memulihara sumber air.

Leave a Reply

Your email address will not be published.