Categories
SELANGOR

PKNS Rai 151 Pelajar Cemerlang

SHAH ALAM 24 APRIL :Ahmad Adib adalah antara 151 anak-anak anggota Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang menerima hadiah peringkat SPM, di Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang 2011 peringkat UPSR, SRA, PMR, SPM, Diploma, Ijazah Sarjana Muda dan Sarjana anjuran PKNS, Sabtu lalu.

Sikap tidak memilih rakan dan tidak lupa dengan amalan keagamaan merupakan rahsia kejayaan Ahmad Adib Zainuddin, 17, berjaya memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pelajar Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Jempol, Negeri Sembilan itu berjaya memperolehi gred A bagi kesemua 11 mata pelajaran dalam SPM yang diambilnya.

Walaupun beliau berasa ketinggalan semasa berada di tingkatan empat dan lima kerana tidak dapat memperolehi lebih daripada 3A dalam peperiksaan pertengahan tahun, tetapi beliau tetap gigih berusaha untuk mengejar kejayaan itu.

Sedar dengan keadaan itu katanya, beliau memulakan kembali amalan-amalan sunat yang dibuat dahulu ketika mencapai keputusan 9A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Katanya, beliau gemar mengulangkaji pelajaran bersama rakan yang pandai dan sederhana supaya dapat berkongsi ilmu dengan mereka.

“Saya tidak gemar memilih-milih kawan kerana mungkin orang yang kita tidak mahu berkawan itu doanya lebih makbul,? katanya.

Beliau yang bercadang untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Mesir itu juga menyifatkan dorongan daripada kedua ibu bapa, guru dan rakan-rakan serta kejayaan kakak dan abangnya memberi inspirasi kepada beliau untuk berusaha bersungguh-sungguh.

“Saya juga berterima kasih kepada PKNS di atas penghargaan seperti ini yang nyata dapat memberi motivasi kepada anak-anak anggota PKNS untuk mencapai keputusan yang cemerlang dalam setiap peperiksaan,” katanya.

Turut menerima penghargaan ialah, 6 anggota PKNS yang tamat pengajian Diploma hingga Sarjana.

Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang 2011 anjuran PKNS dan syarikat anak itu disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor, Dr Halimah Ali.

Hadir sama, Timbalan Pengurus Besar (Pentadbiran dan Pembangunan), Noraida Mohd Yusof dan ahli-ahli pengurusan PKNS.

Setiap penerima yang diraikan menerima wang tunai mengikut kategori peperiksaan iaitu antara RM50 hingga RM750 seorang. Jumlah keseluruhan sumbangan ialah sebanyak RM64,800.

Leave a Reply

Your email address will not be published.