Categories
NASIONAL

BERSIH 3.0: Polis Bertindak Secara Bacul

SHAH ALAM, 2 MEI : Tindakan Polis Diraja Malaysia (PDRM) melepaskan gas pemedih mata dan menyembur air kimia kepada peserta Himpunan Aman BERSIH 3.0 Sabtu lalu disifatkan sebagai penakut dan bacul.

Menurut Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei, tindakan membedil gas pemedih mata dan menembak air kimia kepada peserta BERSIH yang dihadiri warga tua, wanita dan kanak-kanak menyerupai kepada tentera di negara haram Israel.

” Tembakan gas rambang tidak disasarkan ke udara, malah ditujukan agak mendatar terus ke arah para himpunan yang menyaksikan ratusan rakyat tercedera,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Shuhaimi turut memberitahu, beliau mendapat maklumat awal pagi Sabtu lalu terdapat beberapa trak PDRM membawa ‘rakyat awam’ ke dalam kawasan perhimpunan dan berpendapat banyak provokator yang mencetuskan huru-hara yang bertindak di luar kebiasaan peserta Bersih 3.0 lain.

Katanya, taktik PDRM dengan meletakkan cawangan khas (SB) di himpunan tersebut sama sewaktu Reformasi 1998 yang jelas digunakan sebagai provokator mencetuskan keadaan huru-hara dan menyalahkan rakyat awam yang berhimpun aman pada mulanya.

” Apakah PDRM menerima arahan terdesak diakhir perhimpunan apabila sedar rakyat tidak memakan umpan atau sememangnya telah ‘diarah’ agar ‘peserta’ masuk perangkap?,” soalnya.

Selain itu, Shuhaimi berpendapat provokasi yang ditimbulkan ini bukan lambang kepada keseluruhan ratusan ribu peserta lain yang berdisiplin tinggi dan menghormati undang-undang.

Menurutnya lagi, media massa milik Umno-BN bertindak berat sebelah dengan hanya melaporkan kekacauan yang kononnya ditimbulkan peserta Bersih 3.0 tetapi tidak mengambil kira ratusan rakyat tidak bersalah yang turut tercedera akibat tindakan PDRM itu.

Malah, wakil antarabangsa termasuk Pakistan dan Australia menganggap Malaysia masih jauh di belakang dalam konteks kebebasan media kerana disekat oleh kerajaan Umno-BN.

Terdahulu, Himpunan Aman BERSIH 3.0 yang menuntut pilihanraya bersih dan adil berjaya menghimpunkan hampir 300 ribu rakyat yang berkumpul di di sekitar Dataran Merdeka Sabtu lalu.

ends

Leave a Reply

Your email address will not be published.