Categories
SELANGOR

Halimah : RM10,000 Untuk MAPPIM Perkasa Pendidikan Islam

SHAH ALAM, 19 MEI : Kerajaan Negeri Selangor akan memperuntukkan sejumlah RM10,000 kepada Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa Pendidikan Islam Malaysia (Mappim) yang mengambil inisiatif memartabatkan peranan guru dan ibu bapa di negeri ini.

Perkara itu diumumkan Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali semasa merasmikan Konvensyen Pendidikan Islam 2012 dan pelancaran MAPPIM di Pusat Konvensyen Shah Alam, di sini hari ini.

Menurut Dr Halimah, menerusi ‘Geran Selangorku’ insentif itu disifatkan sebagai permulaan khusus buat MAPPIM melaksanakan aktiviti pertubuhan tersebut yang akan diserahkan dalam tempoh seminggu lagi.

“Untuk peruntukan selanjutnya, saya beri tempoh selama sebulan kepada MAPPIM bagi membuat kertas kerja secara rapi meliputi perancangan, aktiviti dan latihan yang akan dilaksanakan khususnya di Selangor,” katanya.

Majlis itu bertujuan untuk menghimpunkan para guru, ibu bapa dan ahli PIBG serta individu dalam satu forum ke arah memberi dan menerima idea-idea serta resolusi bersama dalam memperkasakan pendidikan Islam di Selangor.

Selain itu, ia bagi melaksanakan perkongsian ilmu dan persefahaman di antara PIBG sekolah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia dan PIBG sekolah kelolaan Jabatan Agama Islam (Jais) negeri.

Hadir sama, Adun Meru, Dr Abdul Rani Osman dan Presiden MPPIBGS dan MAPPIM, Misswadi Sarbini.

Dalam pada itu, Dr Halimah turut mengingatkan semua pihak termasuk ibu bapa dan guru untuk memainkan peranan mendidik generasi muda khusunya belia supaya tidak terjebak dalam gejala sosial tidak sihat.

Ini kerana menurutnya, pembentukan sahsiah dan jati diri yang baik akan melahirkan generasi berhemah tinggi.

“Gabungan ibu bapa dan guru ini mestilah diatur dengan sistematik supaya matlamat kerajaan Selangor untuk melahirkan modal insan yang berjaya dunia akhirat akan tercapai,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.