Categories
NASIONAL

Kenyataan Pengerusi PSC Lynas Berat Sebelah

SHAH ALAM, 18 MEI: Kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Khas Lynas (PSC) Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin bahawa Kilang nadir bumi Lynas adalah yang terselamat di dunia dan berada 6 km dari penempatan penduduk bercanggah dengan Laporan Jabatan Alam Sekitar.

Pengerusi Green Clean World (GCW), Zulkefly Mohamad Omar berkata, merujuk kepada laporan itu, terdapat lima buah kampung penempatan dan 11 syarikat yang lokasinya 1 ? 3 km dari kilang itu.

“Manakala dalam jarak 3km-5km terdapat penempatan penduduk sepanjang pantai ke Kuala Terengganu, (lebuhraya) Kuantan-Pelabuhan Bypass (dan kawasan) Sg.Tunggak,? Zulkefly berkata di dalam satu kenyataan media.

Terdapat juga penduduk di sepanjang jalan dari pekan ke pelabuhan Kuantan, Lebuhraya Pantai Timur dan Pantai Cherating, kata Zulkefly yang juga AJK PAS Pusat.

Maklumat ini terdapat di dalam Laporan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) yang dikeluarkan Jabatan Alam Sekitar (JAS) pada 15hb Febuari 2008.

Statistik pada tahun 2000 juga menunjukkan seramai 5,973 orang menetap di kawasan antara 1km – 3km, yang mana 87 peratus daripada mereka adalah Melayu.

Bagi menyangkal dakwaan bahawa loji tersebut adalah terselamat di dunia, Zulkefly berkata ia mampu menurunkan kualiti udara, air Sungai Balok, air bawah tanah dan tanah kawasan tersebut jika langkah kawalan dan pencegahan tidak dilaksanakan.

Beliau berkata potensi kebocoran dari tempat simpanan sisa dan langkah-langkah melindungi tanah dan air bawah tanah yang tidak mencukupi mampu menyumbang kepada pencemaran alam sekitar.

“Bagaimanakah kenyataan bahawa Kilang Lynas adalah Kilang Memproses Nadir Bumi yang terselamat di dunia jika langkah-langkah pencegahan malah kemudahan ?state-of-the-art? yang terdapat di kilang itu masih belum dibuktikan lagi?” ujar beliau.

Tambah beliau, kenyataan yang tidak betul dan berat sebelah Khaled itu menunjukkan yang niat sebenar Umno dan Barisan Nasional dalam penubuhan PSC Lynas adalah untuk menghalalkan kilang Lynas untuk kepentingan diri mereka.

“Malah kredibiliti Pengerusi Jawatankuasa PSC Lynas itu untuk memimpin Jawatankuasa itu dengan telus dan adil kini dipersoal,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.