Categories
NASIONAL

Khalid Samad : Perlu Selidik Sebelum Keluar Fatwa

SHAH ALAM 10 MEI : Majlis Fatwa Kebangsaan perlu adil dan melakukan kaji selidik sebelum mengeluarkan sebarang fatwa kepada umum bagi mengelak ia dipandang rendah dan mengeluarkan fatwa atas desakan Kerajaan Pusat semata-mata.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Khalid Samad berkata, seharusnya institusi itu mengeluarkan sesuatu fatwa berdasarkan kebenaran dan keadilan bukan sekadar menyokong tindakan Umno-BN.

“Sepatutnya mereka keluarkan fatwa dengan kemas supaya tidak ada sebarang pertikaian,” katanya ketika mengulas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang memutuskan penglibatan individu dalam Bersih 3.0 sebagai haram.

Selepas itu barulah Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Osman menyatakan jawatankuasa itu sedia berbincang semula berkenaan perkara itu.

Tambah Khalid, dalam keputusan itu juga Majlis Fatwa sepatutnya memanggil kedua-dua pihak termasuk Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 3.0), Datuk A Samad Said.

“Ini sudah keluarkan fatwa, hendak berbincang buat apa? sepatutnya bincang dahulu sebelum kuarkan, kemudian nanti apabila dapat maklumat baru bincang semula.

“Jadi apa pandangan masyarakat berkenaan institusi itu nanti? Bukan kita yang menghina majlis fatwa tapi kalau majlis fatwa tidak bertindak dengan teliti maka akhirnya majlis fatwa akan dipandang hina,” katanya.

Jelas Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, pihaknya boleh menerima fatwa itu sekiranya benar perhimpunan itu berniat untuk merusuh.

“Tetapi perhimpunan itu bukan untuk merusuh atau merosakkan harta awam. Kita pelik apabila keluar kenyataan dari tiga bekas Ketua Polis Negara, fatwa kemudian orang lain, ini seolah-olah diatur dan dirancang,” katanya.

Khalid kemudianya menyoal Majlis Fatwa berkenaan isu pilihanraya.

“Pilihanraya yang menipu rakyat, adakah ia halal atau haram? dan mahu adakan pilihanraya yang bersih adakah halal atau haram?.

“Bertindaklah dengan cara menjaga martabat Majlis Fatwa. Sebelum ini pun, Mufti Perak keluarkan fatwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak turun ke Thaipusam di Batu Caves adalah haram tetapi esoknya, apabila jumpa Najib ubah fatwa mengatakan ia harus. Ini jelas mereka tidak selidik dahulu,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.