Categories
NASIONAL

PKR: Najib, Isa Samad Berbohong Isu Pajak Tanah Felda

PETALING JAYA, 6 JUN : PKR mendakwa Kerajaan Pusat telah berbohong kepada peneroka FELDA apabila menyatakan tanah-tanah yang melibatkan mereka tidak dipajakkan dalam proses penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH).

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata prospektus penyenaraian FGV dengan jelas menunjukkan bahawa pegangan peneroka dan kakitangan Felda di dalam syarikat tersebut hanyalah 5.5 peratus sedangkan sejumlah besar saham diperuntukkan kepada syarikat asing dan individu bukan Bumiputera.

“Sehingga kini, PKR tidak mendapat apa-apa jawapan daripada (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib Razak ataupun (Pengerusi FELDA) Tan Sri Isa Samad.

“PKR mendedahkan hari ini senarai setiap Tanah Rizab Melayu yang telah dipajakkan selama 99 tahun kepada FGVH. Bermakna hakmilik dan hasil ekonomi dari tanah-tanah ini dipindahkan kepada sebuah syarikat yang berstatus Bumiputera yang dipersoalkan,” jelas Rafizi dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini.

Tambah Rafizi,kumpulan tanah-tanah yang telah dipajakkan ke pasaran saham meliputi tanah sedia ada dengan keluasan 343,484.46 hektar tanah Felda Plantation Sdn Bhb.

Ia juga meliputi tanah sedia ada tambahan di mana tanah-tanah yang yang tidak bergeran dan juga tanah yang akan datang di mana akan diperolehi oleh Felda di masa hadapan.

“Pendedahan perjanjian ini mengesahkan dakwaan PKR selama ini bahawa semua tanah-tanah yang tidak bergeran di dalam penempatan Felda di seluruh negara telahpun dipajakkan ke sebuah syarikat yang dimiliki secara majoriti oleh pelabur swasta,sedangkan tanah-tanah ini menjadi nadi aktiviti ekonomi warga Felda,”

“Apakah jaminan Datuk Seri Najib Razak dan Tan Sri Isa Samad bahawa tanah-tanah ini tidak dijual satu masa kelak, atau kegunaanya diubah dan tidak lagi mengutamakan kebajikan warga Felda,” katanya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.