Categories
NASIONAL

Selangor Ambil Tindakan Terhadap Penyelewengan Baucer Jom Shopping

KLANG 15 JUN : Kerajaan Selangor akan mengambil tindakan tegas berhubung dakwaan penyelewengan baucer program Jom Shopping.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri tidak akan memandang ringan perkara itu walaupun hanya lima orang yang terlibat.

“Kita mempunyai satu sistem yang baik bagi memantau warga emas yang menyertai program itu, sesiapa yang dijemput dan menerima untuk menyertai program ini, kita ada rekod online.

“Jadi kita mahu mereka menerangkan perkara itu dan jika mereka tidak boleh terangkan, kita mahu mereka bayar balik.

?Walaupun jumlah itu kecil tidak sampai RM6,000 tetapi kita tidak boleh pandang ringan,” katanya dalam sidang media selepas Program Terima Kasih Rakyat bagi Daerah Klang di Kapar.

Sebelum ini, dua anggota PKR dari Cabang Kapar, Mohd Bakir Abdul Wahab dan Mohamed Amkah Ahmad didakwa menyeleweng baucer Jom Shopping.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail menegaskan, PKR telah mengambil tindakan terhadap Mohd Bakir dan Mohamed Amkha.

Katanya, mesyuarat Biro Politik pada 13 Jun lalu telah meminta Jawatankuasa Disiplin parti mengambil tindakan sewajarnya terhadap mereka.

Katanya, ia termasuk mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada kedua-dua ahli berkenaan.

Pada waktu yang sama, katanya, keanggotaan seorang daripadanya digantung secara serta-merta berdasarkan Fasal 27.3 perlembagaan Parti sementera menunggu siasatan disiplin selesai.

“PKR sekali lagi menegaskan tidak akan berkopromi kepada mana-mana anggota yang melakukan kesalahan disiplin, lebih-lebih lagi kesalahan yang mencemarkan maruah dan nama baik parti,” tambahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.