Categories
NASIONAL

SMM: Khaled Nordin Perlu Letak Jawatan

PETALING JAYA, 7 JUN : Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin perlu meletak jawatan serta merta kerana didakwa borkomplot dengan pentadbiran PTPTN untuk menyekat pinjaman kepada mahasiswa UNISEL.

Setiausaha Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Haziq Abdul Aziz, berkata tindakan Khaled bersifat kebudak-budakkan serta tidak professional dalam menjalankan tugas sebagai seorang menteri.

“Hanya kerana mahu membalas dendam kepada Pakatan Rakyat dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Khaled bertindak menindas dan mendiskriminasikan lebih 1000 mahasiswa yang baru mendaftar di UNISEL,” katanya dalam satu sidang media hari ini.

Beliau turut membidas sikap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak yang mendiamkan diri dalam isu ini serta membiarkan tindakan Khaled yang secara terang-terang menindas mahasiswa.

Sementara itu, pembekuan pinjaman PTPTN ini bertentangan dengan perjanjian pinjaman itu kerana pelajar telah menandatanganinya dan borang dokumen telah dihantar.

“PTPTN sewenang-wenangnya menyekat pinjaman dan ini merumitkan sejumlah pelajar baru yang ingin membayar yuran pengajian,” katanya lagi.

Tambahnya, satu protes besar-besaran mahasiswa akan dilakukan jika PTPTN tidak menyelesaikan masalah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.