Categories
NASIONAL SELANGOR

Umno-BN Patut Ukur Baju Di Badan Sendiri

KUALA LUMPUR, 26 JUN: Umno-BN yang sebenarnya ?tidak membayar hutang, tidak menepati janji dan tidak kenang budi? seperti kata pemimpin agungnya Datuk Seri Najib Razak.

Pemimpin Pakatan Rakyat berpendapat ketiga-tiga ciri di atas yang cuba dikaitkan dengan Pakatan oleh Najib, yang juga Perdana Menteri, sebenarnya mencerminkan cara pentadbiran Umno-BN.

MP Bukit Mertajam, Chong Eng, berkata, kerajaan Pulau Pinang Pakatan telah membawa banyak perubahan termasuk membayar semula hutang lama kerajaan Umno-BN kepada kerajaan pusat.

?Umno-BN sebenarnya yang lupa kepada jasa rakyat. Saya rasa PM dan BN masih tidak tahu rakyat mahu berubah kerana kerajaan BN tidak melakukan kerja-kerja mereka dengan baik,” katanya.

Minggu lalu, Najib di dalam ucapannya di Kuala Langat, menyatakan tiga nilai buruk Pakatan yang boleh menghakis keharmonian dan menjejaskan pembangunan negara.

Tiga nilai buruk yang disebut adalah ?janji tidak ditepati, budi tidak dihargai dan hutang tidak dibayar?.

Manakala MP Machang, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata Umno-BN yang sebenarnya tidak menghormati asas kenegaraan.

Katanya, hubungan kerajaan negeri dan persekutuan menjadi kucar kacir angkara Umno-BN menarik hak negeri selain menyekat peruntukkan pembangunan kepada negeri.

Tegas Saifuddin, Najib sepatutnya bersifat jujur dan menyatakan apa terjadi kepada hutang yang tidak dibayar oleh kroni Umno-BN.

“Yang mewujudkan budaya berhutang dan tidak membayar semula hutang adalah amalan Umno-BN,” jelas beliau yang juga,

setiausaha agung PKR.

MP Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar pula berkata, rakyat kini mula merasakan keselesaan dibawah negeri-negeri pentadbiran Pakatan walaupun ia memerintah selama satu penggal.

Katanya, perubahan yang dibawa oleh PR meskipun melalui program bantuan kecil kepada rakyat masih tidak mampu dilaksanakan oleh kerajaan Umno-BN walaupun telah memerintah lebih 50 tahun.

“Pakatan Rakyat bukan bercakap mengenai soal bila kita memerintah tetapi kita telah membuktikan janji tersebut apabila kita telah memerintah,? kata Mahfuz yang juga Naib Presiden Pas.

“Najib masih beranggapan bahawa masyarakat yang kuno dan tidak punya pengetahuan sedangkan jurang maklumat yang besar telah dinikmati rakyat untuk mendapatkan informasi,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.