Categories
NASIONAL

Amaran Kepada MCA Henti Fitnah Isu Talam Atau Berdepan…

PETALING JAYA 13 JULAI: Pimpinan MCA diminta menghentikan fitnah berhubung isu Talam Corporation atau berdepan pendedahan perkaitan BN dengan syarikat berkenaan yang pernah menjadi anak emas Umno-MCA satu ketika dahulu.

Amaran keras ini diberikan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli memandangkan hutang Talam merupakan antara siri penyelewengan kerajaan Umno-MCA yang akhirnya terpaksa diselesaikan oleh kerajaan Pakatan Rakyat.

Katanya, sekurang-kurangnya 4,259 ekar tanah dipindahmilik kepada Talam Corporation di zaman pemerintahan BN sehingga mereka membiarkan syarikat berkenaan tidak membayar cukai tanah dan premium kepada Kerajaan Negeri selain tanah berkenaan dicagarkan oleh Talam Corporation kepada bank.

“Jumlah tanah dan harta yang dirampas dari Talam Corporation oleh pentadbiran Pakatan Rakyat mencecah RM648 juta. Dari jumlah berkenaan, RM292 juta digunakan melangsaikan hutang bank dan pemiutang lain untuk membebaskan tanah-tanah tersebut daripada gadaian.

“Hasil bersih berjumlah RM392 juta adalah bersamaan dengan hutang-hutang Talam Corporation yang akhirnya berjaya dikutip,” katanya.

Jelas beliau, kiraan ini sebenarnya cukup mudah namun Ketua Biro Profesional Pemuda MCA, Datuk Chua Tee Yong cuba untuk mengaburi rakyat.

Kerajaan Selangor sebelum ini memutuskan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap MCA dan semua pihak yang terbabit terhadap tuduhan penyelewengan RM1 bilion berhubung isu Talam Corporation Bhd.

Sebelum ini Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyatakan MCA boleh terus mengkritik penstrukturan hutang Talam Corporation Bhd (Talam) meskipun Kerajaan Negeri Selangor telah mengeluarkan fakta sebenar.

Bagaimanapun Kerajaan Negeri akan tetap meneruskan saman terhadap MCA berhubung kes itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.