Categories
NASIONAL

George Kent Didakwa Jadi Penghubung PM dan Thales

PETALING JAYA 13 JULAI: Pembabitan syarikat Thales dalam tiga bidaan membayangkan campur tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam pemberian kontrak kerja-kerja tambahan LRT Ampang, dakwa Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

Bercakap dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR di sini, Rafizi mendedahkan satu dokumen yang menunjukkan George Kent sebuah syarikat tempatan sebagai penghubung antara Thales dengan Perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Laporan itu dirujuk sebagai penilaian teknikal oleh Halcrow untuk projek tersebut dan mendakwa Thales akan memenangi bidaan berkenaan.

Juga didedahkan bagaimana Thales terlibat dalam tiga usahasama yang membida untuk projek berkenaan.

Tiga firma usahasama itu termasuk konsortium George Kent-Wijet-Thales yang dinyatakan akan dipertimbang walau gagal dalam penilaian teknikal.

Dakwanya lagi kesemua peraturan dilanggar bagi memberi kelebihan kepada Thales.

Soalnya, siapa lagi yang boleh membuat arahan ini melainkan ia berada bawah naungan perdana menteri?

Reliau mendakwa Thales adalah sebuah syarikat Perancis yang kini disiasat oleh pihak berkuasa negara tersebut atas tuduhan membayar rasuah kepada pihak-pihak tertentu yang rapat dengan Kerajaan Malaysia dan bekas Menteri Pertahanan, Najib dalam urusan pembelian dua buah kapal selam Scorpene.

Setakat ini, dokukmen-dokumen yang dikemukakan di mahkamah Perancis menunjukkan bahawa syarikat itu membuat sekurang-kurangnya satu pembayaran berjumlah RM144 juta (32 juta Euro)kepada Terasasi, syarikat yang dimiliki oleh penasihat kanan Najib iaitu Abdul Razak Baginda.

Lapan syarikan pembida tersebut adalah: Balfour Beatty-Invensys, Emrail/Leighton?Ansaldo, Siemens, Samsung-LG Thales, George Kent-Wijet-Thales, Colas-CMC-Thales, Posco-Sojits-Daewoo dan SNC-WW-Bombardier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.