Categories
NASIONAL

Kenyataan Berbelit-belit, DAP Cadang Potong Gaji Hishamuddin

SHAH ALAM 24 JULAI : Gaji Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dicadang dipotong RM10 dalam sesi bajet parlimen pada masa akan datang ekoran kenyataan berbelit-belitnya berhubung soal PAS dan DAP diresapi penganas.

Cadangan ini dikemukakan Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang dalam satu kenyataan media.

Ia merujuk kepada kenyataan Hishamuddin yang seakan-akan mempertahankan dakwaan Ketua Penolong Pengarah E2 (M) Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial Cawangan Khas, Sofian Makinuddin bahawa pengganas Jemaah Islamiah (JI) sedang meresap ke dalam PAS dan ancaman komunis ke dalam DAP menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Kit Siang menyifatkan tindakan Hishamuddin itu sebagai tidak relevan apatah lagi beliau langsung tidak menegur atau mendisiplinkan Sofian atas penyalahgunaan jawatannya.

Sebaliknya, tegas Kit Siang, Hishamuddin hanya menganggap tuduhan itu hanyalah ‘fakta semata-mata’ dan tidak mengancam keselamatan negara.

“Apakah maksud ‘fakta semata-mata’ yang Hishammuddin katakan dengan merujuk kepada dakwaan Sofian bahawa pengganas JI sedang meresap ke dalam PAS dan ancaman komunis ke dalam DAP?

“Hishammuddin dan Sofian dicabar untuk memberikan nama pengganas JI yang telah meresap ke dalam PAS dan komunis ke dalam DAP, dan sekiranya mereka tidak dapat berbuat demikian, maka dakwaan ini adalah fitnah yang berpucuk daripada imaginasi liar Sofian,” selarnya.

Tambah Kit Siang, Hishamuddin juga cuba kelihatan seperti ‘Menteri serba tahu’ sejurus selepas dakwaan liar dan tidak berasas ini dipertikaikan.

Menurutnya, Hishamuddin sebelum ini menegaskan beliau ‘tidak pasti’ berhubung dakwaan resapan pengganas dan komunis ke dalam Pakatan Rakyat dan menganggap ia adalah isu sensitif.

Bagaimanapun hanya dalam tempoh 24 jam, Hishamuddin bertindak menukar kenyataannya dengan mengatakan penembusan idelogi (dalam pembangkang) tidak menjejaskan keselamatan dan kestabilan negara ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.