Categories
NASIONAL

MCA Boleh Terus Pertikai Isu Talam

SHAH ALAM, 11 JUL : MCA boleh terus mengkritik penstrukturan hutang Talam Corporation Bhd (Talam) meskipun Kerajaan Negeri Selangor telah mengeluarkan fakta sebenar.

Bagaimanapun, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri akan tetap meneruskan saman terhadap MCA berhubung kes itu.

“MCA boleh teruskan bercakap sekiranya ada isu mengenai Talam. Kerajaan Negeri memang menunggu fakta ‘bernas’ daripada MCA,” katanya pada sidang media selepas persidangan Dewan Negeri Selangor (DNS).

Dalam sidang media itu, Abdul Khalid secara sinis memerli MCA : “Sekiranya ada RM1 bilion (hutang), baguslah untuk Perbadanan Menteri Besar (MBI)”.

Sebelum ini, Ketua Biro Profesional Muda MCA, Datuk Chua Tee Yong mendakwa penstrukturan hutang Talam dan kerajaan Selangor membabitkan transaksi berjumlah RM 1 bilion, sekalipun jumlah hutang hanya RM392 juta.

Akan tetapi sehingga hari ini Tee Yong, tidak kemukan bukti untuk menyokong dakwaan RM 1 billion itu.

Selepas, dibidas DAP dan Pas, Tee Yong pula mendakwa Kerajaan Negeri telah membeli tanah  2,263 ekar di Bestari Jaya daripada Talam dengan harga RM 42 juta lebih tinggi daripada harga pasaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.