Categories
NASIONAL

PAS Selangor Sokong Ambil Alih Syabas

SHAH ALAM,27 JULAI : PAS Selangor menyokong penuh usaha pengambilalihan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) oleh kerajaan negeri Selangor,tegas Khalid Samad.

Beliau yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor berkata, BN Selangor sudah ketandusan isu untuk menyerang Pakatan Rakyat.

Jelasnya, rakyat Selangor tidak nampak kesungguhan Syabas dalam menangani masalah air dan sebaliknya hanya ingin untuk memenangkan BN dalam PRU ke-13.

“Oleh itu direka kisah yang kononnya air sudah mula habis dan catuan oleh Syabas terpaksa dilakukan,” kata Khalid dalam kenyataan medianya.

Jelas Khalid, bekalan air yang tidak terawat dan yang terawat adalah lebih dari apa yang digunakan penduduk Negeri Selangor.

Loji pembersihan air mempunyai kapasiti yang lebih tinggi dari permintaan dan oleh itu, pada hakikatnya terowong untuk membawa air tidak dirawat dari Pahang dan pembinaan loji pembersihan air baru iaitu Langat II adalah perkara yang tidak diperlukan.

“Yang perlu adalah pengurusan bekalan air yang lebih cekap supaya ketirisan dan kebocoran dapat diatasi. Sambil itu saluran paip baru juga perlu dipasang,” katanya.

Dakwa Khalid, ?krisis? bekalan air direka untuk mengelirukan rakyat.

“Pada masa yang sama, penyokong dan kroni BN amat sangat teringin untuk diluluskan projek Langat II supaya melalui projek yang bernilai berbilion ringgit itu, semua akan mendapat komisyen dan habuan mereka,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.