Categories
NASIONAL SELANGOR

Perbekalan Tambahan Selangor Lebih Baik Daripada Kerajaan Pusat

SHAH ALAM, 10 JULAI: Pertambahan perbekalan yang dimohon oleh Kerajaan Selangor sangat berbeza dari pertambahan perbekalan Kerajaan Pusat.

Azmin Ali (Bukit Antarabangsa-PKR) berkata perbekalan tambahan yang diminta Kerajaan Pusat adalah untuk kroni Umno-BN.

Sementara itu bagi Kerajaan Negeri pula, perbekalan tambahan yang dibuat adalah untuk menjana pelaburan ekonomi negeri bagi manfaat rakyat termasuk golongan kakitangan awam.

“Dalam belanjawan 2012, Kerajaan Pusat sudah memperuntukan subsidi gula sebanyak RM200 juta.

“Minggu lepas Kerajaan Pusat mintak lagi subsidi gula sehingga RM360.

“Maka subsidi gula sekarang adalah RM567juta ini untuk siapa?

“Untuk seorang manusia yang bernama Tan Sri Syed Mokhtar (Al Bukhary) dan di mana keadilan dan kesaksamaan?” soal Azmin dalam Sidang Dewan Negeri Selangor semalam.

Beliau berkata demikian di dalam ucapannya semasa membahas pembentangan pertambahan perbekalan Kerajaan Selangor 2012 semalam.

Azmin berkata cara boros Kerajaan Pusat jauh berbeza dari sikap Kerajaan Selangor yang mementingkan penjimatan dan penggunaan dana secara efektif.

Ini dapat dilihat dalam Akaun Hasil Simpanan Disatukan Kerajaan Negeri yang mengalami peningkatan mendadak dari RM674 juta pada tahun 2008, RM732 juta (2010) dan RM913 juta pada 2011.

Pada suku pertama 2012 akaun yang sama telah mencatatkan jumlah simpanan melebihi RM1.9 bilion dan meningkat sehingga RM2.1 bilion pada suku tahun kedua.

Akan tetapi di dalam kes Kerajaan Pusat, dana rakyat terus digunakan untuk kroni mereka, beliau berkata.

Azmin berkata di dalam belanjawan 2012, subsidi kepada syarikat tol RM 343 juta. Dalam sidang parlimen baru-baru ini, subsidi ditambah sebanyak RM 446 juta untuk menjadikannya RM789 juta.

Selain itu, Azmin turut memberitahu subsidi pembekal bahan bakar tenaga bebas (IPP) turut ditambah dalam perbekalan tambahan sebanyak 44 peratus menjadikan jumlah keseluruhan RM7.5 bilion.

Leave a Reply

Your email address will not be published.