MBSA Menanam “Pokok Malaysia”

SHAH ALAM, 15 SEPT : Lebih 25,000 batang pokok telah ditanam di sekitar Shah Alam sejak program penanaman pokok ‘Shah Alam Trees For Life’ dimulakan dua tahun lalu.

Program anjuran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) itu juga telah melibatkan 4,635 orang sukarelawan dari pelbagai agensi, kata Timbalan Pengarah Komunikasi Korporat MBSA, Shahrin Ahmad.

Di dalam siri terbaru program tersebut, sebanyak 100 pokok ditanam di Kolam Takung Banjir, Seksyen 5, di sini.

Acara sempena hari Malaysia itu disertai kira-kira 150 peserta daripada Sime Darby Property Berhad, Ibu Pejabat Polis (IPK) Selangor, Kolej Sunway, dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) seperti Eco Warriors dan Sunway Volunteer Society.

“Bersempena dengan sambutan Hari Malaysia, program kali ini memberikan sedikit kelainan berbanding program penanaman pokok yang lepas.

?Tahun ini, MBSA mengadakan acara menggantung tanda nama pada sebatang pokok yang diberi nama Pokok Malaysia sebagai simbolik pada Hari Malaysia,” katanya.

Antara pokok yang ditanam ialah Tabebuia Pentaphylla (Tecoma) dan Salix Babylonica (janda merana) yang memenuhi kawasan sekitar kolam takungan berkeluasa lima hektar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.