Categories
SELANGOR

Selangor Buktikan Ketelusan, Beri Rakyat Akses Kertas Putih Talam, Status Penyusunan Air

SHAH ALAM, 20 NOV: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sekali lagi membuktikan ketelusan pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat dengan mendedahkan dua dokumen berkaitan dua isu yang menjadi bahan polemik Umno-BN.

Dokumen terbabit adalah Kertas Putih berhubung proses kutipan hutang syarikat Talam Corporation Bhd bernilai RM 392 juta yang diabaikan pentadbiran Umno-BN dahulu.

Selain itu, turut didedahkan kepada masyarakat umum, laporan status penstrukturan semula industri air Selangor.

Dua dokumen tersebut boleh diakses di laman web rasmi Kerajaan Negeri dan laman web Media Selangorku bermula esok.

Demikian menurut Abdul Khalid dalam sidang medianya di Bangunan Annex Dewan Negeri Selangor (DNS) hari ini.

Abdul Khalid memberitahu langkah tersebut diambil agar rakyat Selangor mengetahui situasi sebenar berkaitan dua isu itu.

“Laporan penuh (firma audit) KPMG serta dokumen berkaitan kutipan hutang yang dalam simpanan Pejabat DNS juga boleh disemak oleh orang awam tertakluk kepada prosedur di bawah Akta Kebebasan Maklumat.

“Kita (juga) menjelaskan komitmen kerajaan negeri semenjak 2008 untuk ambil alih perkhidmatan air daripada syarikat konsesi bagi memastikan pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putra Jaya mendapat perkhidmatan air yang cekap pada kadar tarif yang munasabah,” kata beliau.

Abdul Khalid memberitahu antara dokumen yang didedahkan termasuklah semua surat menyurat di antara Kerajaan Negeri dan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air berkenaan usaha pengambilalihan pengurusan air oleh Kerajaan Negeri.

Abdul Khalid turut menambah, menerusi dokumen tersebut, rakyat akan memahami pendirian Kerajaan Pusat yang tidak berminat menjaga kebajikan rakyat sebaliknya lebih mengutamakan syarikat konsesi yang sudah terbukti adalah kroni Umno.

Lampiran:

Kertas Putih – Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Air

Leave a Reply

Your email address will not be published.