Categories
SELANGOR

Teng : Peraturan Sedia Ada Memadai Untuk Mengawal Kelakuan, Perkataan Tidak Sopan

SHAH ALAM 27 NOV : Dewan Negeri Selangor (DNS) berpendirian peraturan sedia bagi menangani istilah tidak sopan sudah memadai untuk mengawal disiplin dan kelakuan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) di dalam persidangan.

Speaker DNS, Datuk Teng Chang Kim berkata peraturan tersebut tidak perlu ditambah atau dipinda bagi mengambil tindakan terhadap Adun yang mengeluarkan kata-kata seksis.

“Saya rasa istilah atau kata seksis diucapkan boleh dianggap termasuk dalam istilah sama macam biadap dan semua Adun tahu mereka tidak boleh mengucapkan kata-kata seperti itu.

“Bagi saya sama. Jadi tidak perlu sebarang pindaan terhadap perkara 36(4) atau diwujudkan peraturan baru untuk tindakan tersebut,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Dalam sidang Khamis lalu, Datuk Mohd Isa Abu Kassim (BN – Batang Kali) mengeluarkan kata-kata tidak sopan semasa Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Elizabeth Wong membuat pengulungan tentang status hutan simpan di kawasan Taman Templer.

Semalam, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengumumkan bahawa satu usul akan dikemukakan dalam sidang Parlimen untuk meminda peraturan parlimen bagi melarang Ahli Parlimen daripada membuat kenyataan seksis.

Dalam perkembangan lain, Teng menyatakan DNS sedang dalam perancangan membina laman sesawang sendiri dan ia dijangka dimulakan pada tahun depan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.