Categories
SELANGOR

Kerajaan Negeri Giatkan Usaha Tarik Pelaburan Tempatan

Jumlah Pelaburan Mengikut Negeri Jan - Sept. 2012

SUBANG JAYA 24 DIS : Persaingan daripada ekonomi serantau yang semakin sengit telah mendorong Kerajaan Negeri untuk mengiatkan usaha bagi menarik pelaburan dalam negeri bagi menjana pertumbuhan ekonomi.

Exco Pelaburan, Perindustrian dan Industri, Teresa Kok berkata menjangka bahawa saingan untuk pelaburan luar di antara negara-negara di ASEAN akan menjadi semakin sengit pada tahun akan datang.

“Dengan keadaan ekonomi global yang tidak memberansangkan, Malaysia dijangka menghadapi cabaran getir terutamanya daripada negara-negara Asia Timur bagi menarik pelabur asing.

“Maka, kita perlu tampil menawarkan pelaburan yang lebih menarik untuk bersaing atau mengambil langkah bijak dengan mempratikkan inisiatif ‘local reinvestment’,” jelas beliau yang juga Adun Kinrara.

Beliau menambah, keutamaan yang diberi Kerajaan Negeri kepada pelabur tempatan berjaya menjadikan Selangor sebagai penyumbang terbesar pelaburan di Malaysia.

Ini dapat dilihat pada statistik pelaburan tahun ini di mana sebanyak 71 peratus atau RM 5.47 bilion daripada keseluruhan pelaburan di Selangor datang daripada pelabur tempatan.

Sementara hanya 29 peratus atau RM 2.21 billion datang daripada pelaburan asing.

“Selain itu, langkah ini juga dapat memberi manfaat kepada pelabur-pelabur tempatan untuk bersaing secara sihat di samping memberi keuntungan kepada perkembangan ekonomi negara,” ujarnya lagi.

Sehingga September lalu, Kerajaan Negeri mencatatkan jumlah pelaburan sebanyak RM 7.68 bilion meliputi 24 peratus daripada jumlah keseluruhan pelaburan di negara ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.