Categories
SELANGOR

Penduduk Kg Kubu Gajah Gembira MBSA Selesai Masalah Sampah

samph 2

SUNGAI BULOH 26 DIS : Masalah sampah tidak dikutip selesai dalam masa beberapa jam sahaja selepas aduan diajukan kepada Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Setelah seminggu menahan bau dan suasana kurang menyenangkan akibat sampah bertimbun, penduduk Kampung Kubu Gajah kini berasa lega masalah tersebut selesai hasil tindakan pantas MBSA.

“Pagi tadi saya memanjangkan aduan kepada pihak MBSA melalui panggilan telefon dan tidak sampai setengah hari, saya dapati pihak kontraktor sudah datang kutip sampah.

“Kalau saya tahu secepat ini, dari awal lagi saya sudah mengadu kepada MBSA.

“Harap pihak kontraktor juga dapat menjalankan kerja-kerja dengan konsisten selepas ini,” ujar Zainal Sabri, 48, yang tinggal di Jalan Gajah 3 di sini.1

Seorang lagi penduduk, Piah Kachil 60, turut berasa lega kerana masalah tersebut selesai dalam masa singkat.

“Bukan apa, jika sampah bertimbun, kita bimbang pelbagai penyakit pula muncul nanti.

2“Terima kasih pada pihak MBSA yang bertindak pantas mencegah masalah ini daripada terus berlarutan,” kata nenek kepada sembilan cucu ini.

Awal tahun ini, MBSA mewujudkan Bilik Operasi Sampah (BOS) bagi membolehkan orang ramai mengadu masalah sampah di talian 03-5510 5461 atau 03-5513 0878.

Bilik gerakan tersebut boleh dihubungi setiap hari Isnin hingga Jumaat bermula jam 8 pagi hingga 5 petang kecuali hari Sabtu yang dibuka dari 8 pagi hingga 12 tengah hari sahaja.

Penduduk juga boleh menghantar aduan melalui ‘Sistem Pesanan Ringkas’ (SMS) ke talian 15888.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.