Warga Asing Diberikan IC, Rakyat Sendiri Tidak Dipeduli

KP merah tuntut KP biru klang 01

KP merah tuntut KP biru klang 02KLANG 22 MAC: Dikala pentadbiran Umno-BN dahulu memberikan kewarganegaraan kepada ratusan ribu rakyat asing di Sabah dengan mudah, masih ramai lagi rakyat yang lahir di negara ini yang dinafikan kerakyatannya.

Mereka seperti Mahaletchumy Subramaniam, 16, pelajar tingkatan empat yang bersekolah di Pulau Carey, Klang yang masih tidak mendapat kerakyatan sehingga kini.

Pelajar tersebut pernah digantung persekolahannya dan dihalang daripada menyertai pasukan hoki peringkat daerah Kuala Langat kerana tidak mempunyai kad pengenalan.

Mahaletchumy pernah memohon sebanyak lebih 10 kali bagi mendapatkan kad pengenalan daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) tetapi ditolak dengan alasan dokumen tidak jelas.

Tambahnya, beliau pernah merujuk kepada Pasukan Petugas Khas, Pelaksanaan, Jawatankuasa Kabinet Masyarakat India, Datuk Siva Subramaniam beberapa bulan lalu namun sehingga kini tiada maklum balas diterima.

Beliau antara 40 orang awam dari sekitar Banting, Pulau Carey dan Klang yang mengadakan demonstrasi secara aman selama kira-kira dua jam di dalam bangunan JPN di Klang bagi menuntut kerakyatan.

Kumpulan yang terdiri daripada kanak-kanak dan warga emas ini merupakan sebahagian kecil daripada lebih 300,000 masyarakat kaum India di negara ini yangKP merah tuntut KP biru klang 04 masih dinafikan haknya untuk mendapat kad pengenalan.

Demonstrasi itu diketuai Naib Presiden PKR, N Surendren, Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam, Peguam PKR, Latheefa Koya.

“Mengapa Kerajaan Najib Abdul Razak tak mahu beri mereka kad pengenalan (IC) biru,? kata Surendren.

?Semua rakyat ini lahir di negara ini dan habiskan hidup di sini, tetapi pada masa yang sama mereka beri IC pada Filipino?

“Kes Mahaletchumi sampai hari ini tak ada dokumen, beliau merupakan pemain hoki daerah, mempunyai banyak pingat tapi di diskriminasi dan dizalimi oleh Kerajaan Umno-BN tanpa sebab,” soalnya.

Setelah pertemuan selama hampir sejam bersama pegawai JPN, borang permohonan kad pengenalan diberikan kepada kumpulan tersebut dan bersurai selepas borang diserahkan semula kepada JPN.

“Kami mendesak supaya permohonan ini diproses dengan segera,” katanya kepada TVSelangor.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein berkata tuntutan kerakyatan komuniti India adalah bermotifkan pilitik susulan demonstrasi masyarakat India di JPN Putrajaya beberapa bulan lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.