Categories
NASIONAL SELANGOR

Kerajaan Selangor Tunaikan Impian Penduduk Batu Caves Dapatkan Tanah

hak milik tanah 5A batu caves 01

BATU CAVES, 22 MAC: Hasrat penduduk Kampung Nahkoda dan Kampung Melayu Batu Caves Selatan untuk memiliki tanah akhirnya terlaksana dan membuktikan sekali lagi bahawa Kerajaan Selangor prihatin terhadap tuntutan rakyat.

Pemberian ini akhirnya menamatkan penantian hampir 20 penduduk setempat yang selama ini berjuang untuk mendapatkan hak mereka walaupun impian itu berkali-kali tidak ditunaikan oleh Umno-BN.

Muhammad Razali Abdullah dari Kampung Bendahara nyata gembira dengan harga premium RM 1,000 yang dikenakan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

“Alhamdulillah kami akhirnya dapat hak milik tanah yang selama 20 tahun kami tunggu. Saya ucapkan berbanyak terima kasih kepada Datuk Menteri Besar (Tan Sri Abdul Khalid).

“Kita telah lama menunggu tetapi prosesnya kami tidak mendapat apa-apa berita. Dahulunya kami berjuang untuk mendapat harga premium yang rendah tetapi menunggu lama,” katanya apabila ditemui.hak milik tanah 5A batu caves 02

Bagi Talib Shaari yang juga dari Kampung Bendahara, pelbagai alasan diberikan oleh pentadbiran Umno-BN selain diskriminasi politik yang perlu dihadapi dahulu ketika memohon hakmilik.

“Alasan mungkin politik. Dekat pilihan raya janji, tidak diselesaikan. Setelah Pakatan Rakyat selama lima tahun (mentadbir) perkara ini akhirnya berjaya diselesaikan. Terima kasih banyak-banyak,” katanya dengan nada gembira.

Perasaan gembira turut dizahirkan oleh Satiabama Thangaveloo yang lega akhirnya impian untuk memiliki hak milikan tanah tercapai.

hak milik tanah 5A batu caves 03Mereka ditemui selepas majlis Penyerahan Hak Milik Kampung Bendahara dan Penyampaian Notis Borang 5A Kampung Melayu Batu Caves Selatan di sini tadi.

Di dalam majlis yang disempurnakan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, seramai 18 orang menerima dokumen tawaran hak milik tanah atau dikenali sebagai Borang 5A.

Pada masa yang sama, 118 orang menerima geran tanah.

Turut hadir, Exco Perumahan Selangor, Iskandar Abdul Samad, Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali, Ahli Parlimen Selayang, William Leong dan Adun Batu Caves, Amirudin Shari.

Di dalam ucapannya Abdul Khalid mengingatkan rakyat Selangor supaya memanfaatkan tawaran premium RM 1,000 bagi geran tanah.

“Kerajaan suka milik tanah juga. Saya minta Pegawai Daerah dengan ketua kampung turun padang dan melihat mereka yang belum jelaskan bayaran tersebut.

“Kalau tidak dapat bayar, kita akan bagi usaha mereka bayar. Kalau mereka tidak mahu bayar kerana tidak mahu tanah, saya berbesar hati kerana ramai di Gombak yang mahukan tanah,” katanya.

Dalam penggal pertamanya Kerajaan PR Selangor telah berjaya memberikan lebih 104,000 geran tanah kepada rakyat Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.