Categories
NASIONAL

Laporan Audit Negara dedah polis banyak hilang gari, senjata api

Audit-Polis

KUALA LUMPUR, 2OKT: Polis kehilangan 309 unit aset meliputi gari, senjata api dan kenderaan yang bernilai RM1.33 juta, dedah Laporan Ketua Audit Negara hari ini.

Mengikut The Malaysian Insider, aset yang paling banyak hilang daripada 2010 hingga 2013 ialah gari dengan sejumlah 156 unit.

Mengikut statistik yang dikeluarkan Bahagian Pengurusan Aset, Jabatan Logistik itu menyatakan jumlah itu diikuti senjata api dan kenderaan, masing-masing 44 dan 29 unit.

“Pengauditan yang dijalankan mendapati secara keseluruhannya pengurusan aset di Ibu Pejabat PDRM dan tiga IPK yang diperiksa adalah kurang memuaskan.

“Pengurusan aset yang yang tidak teratur dan bersistematik boleh menyebabkan berlakunya kehilangan aset terutamanya senjata api dan gari yang boleh mengancam keselamatan awam,” kata laporan itu.

Antara kelemahan lain ialah kehilangan aset lewat dikesan; kelewatan melapor kehilangan kepada Ketua Jabatan dan Polis; Ketua Jabatan lewat menyediakan Laporan Awal Kehilangan Aset; Jawatankuasa Penyiasat Kes kehilangan aset lewat ditubuhkan; dan Jawatankuasa Kehilangan Aset lewat menyediakan Laporan Akhir.

– The Malaysian Insider

Leave a Reply

Your email address will not be published.