Categories
SELANGOR

MBPJ adakan seminar pertingkat daya JMB, MC

mbpj2

datin-alinahPETALING JAYA, 6 OKT: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) mengadakan Seminar Akta 757 Pengurusan Strata 2013 bagi membantu Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan Perbadanan Pengurusan (MC) di Petaling Jaya memberi khidmat terbaik kepada warga pangsapuri.

Datuk Bandar MBPJ, Datin Paduka Alinah Ahmad berkata Akta 757 ini memansuhkan Akta 663 yang sebelum ini menyebabkan kekeliruan dan ketidakseragaman dalam pengurusan pembangunan strata. Beliau berharap JMB dan MC dapat memanfaatkan Akta 757 untuk menyelesaikan masalah-masalah yang berbangkit sebelum ini.

“Sebelum ini Akta 663 yang digubal pada 2007 banyak kelemahan, terdapat bahagian yang tidak berhubung dengan sesuatu akta lain untuk menyelesaikan masalah penduduk rumah bertingkat. Akta 757 ini diwartakan pada Febuari lalu digubal bagi melicinkan JMB dan MC menyelesaikan masalah penduduk rumah bertingkat,” kata Alinah dalam ucapan perasmian seminar di Dewan Sivik MBPJ hari ini.

Akta 757 membenarkan JMB, MC dan Persuruhjaya Bangunan (COB) melantik ejen pengurusan bangunan menyenggara dan mengurus pembangunan berstrata sebagai ejen pengurusan. Mekanisma penyelesaian konflik juga diperkenalkan untuk pihak berkepentingan menyuarakan ketidakpuasan hati, serta bilangan pegawai dan kakitangan di pejabat COB juga ditambah dari lima orang kepada 16 orang supaya ia dapat menyampaikan khidmat dengan proaktif.

Beberapa kaedah penambahbaikan diperuntukan untuk menyelesaikan masalah kutipan caj penyelenggaraan dan kumpulan wang penjelas (sinking fund). Sebelum ini di Kuala Lumpur dan di Pulau Pinang, beribu-ribu penghuni atau pemilik petak tidak membuat bayaran menyebabkan keadaan bangunan di pangsapuri perumahan rakyat (PPR) tidak terurus dan tambahan berjuta ringgit perlu disediakan utuk membaiki kerosakan dan kemunduran bangunan.

Akta juga memperincikan agihan tanggungjawab dan tempoh penguatkuasaan peralihan kuasa daripada pemaju, JMB, MC dan jawatankuasa MC, serta tindakan-tindakan yang boleh dikenakan keatas pemilik petak/penghuni ?free rider? yang tidak membuat bayaran caj dan tidak menghormati undang-undang.

Sepanjang lima tahun kebelakangan ini, MBPJ turut mengadakan pelbagai seminar bagi membantu masyarakan di Petaling Jaya meningkatkan kualiti hidup masing-masing.

Seminar Akta Pengurusan Strata 2013 hari ini berjaya menarik kehadiran kira-kira seratus wakil JMB dan MC  dari seluruh pelusuk Petaling Jaya.

Seminar itu disampaikan peguamcara dan peguambela, Andrew Wong merupakan konsultan yang terlibat dengan kerja mendraf Akta 757.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.