Categories
SELANGOR

AS Intip Malaysia, hentikan segara rundingan TPPA

tppaKUALA LUMPUR 6 NOV : Kerajaan Pusat digesa untuk menghentikan perbincangan Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA) dengan Amerika Syarikat dan Australia ekoran aktiviti intipan yang dilakukan terhadap Malaysia.

Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, berkata tindakan itu perlu bagi menunjukkan tidak puas hati Malaysia dengan intipan yang sebagai mencabul hak asasi rakyat negara ini.

“Sebaliknya, tindakan kerajaan yang hanya menghantar nota bantahan begitu memalukan dan menunjukkan kerajaan Malaysia ini lemah.

“Malah Najib sekadar memberi respon bahawa dia akan tunggu ulasan daripada Amerika tentang apa yang berlaku di Malaysia,” kata Charles.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media di lobi Parlimen di sini yang turut disertai Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin.

Minggu lepas, Kementerian Luar menghantar memo bantahan selepas berita intipan kedua-dua negara terhadap Malaysia didedahkan media.

Tze Tzin dalam kenyataannya pula menggesa Najib dan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman mendesak kedutaan Amerika dan Australia untuk menjelaskan situasi sebenar kepada Kerajaan Pusat.

“Kita harap kerajaan akan mendapatkan penjelasan daripada kedua-dua kedutaan pada minggu ini dan mereka akan memberi jawapan kepada kita di Parlimen pada minggu hadapan.

“Perkara ini tidak boleh dipandang remeh kerana ia melibatkan kedaulatan negara,” jelas Tze Tzin.

Justeru, kedua-dua ahli parlimen mendesak Najib selaku Perdana Menteri untuk bangkit dan membantah secara keras pengintipan yang dilakukan.

-EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.