Categories
NASIONAL

Henti segera tambak sungai Terengganu, elak kejadian Cameron Highland berulang

Oleh : NORHAYATI UMOR

KUALA LUMPUR 14 NOV : Kerajaan pusat perlu menghentikan projek penambakan Sungai Terengganu supaya kejadian serperti empangan pecah di Cameron Highland tidak berulang.

Kamarul BahrinAhli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Bahrin Shah, berkata langkah itu kerana terdapat laporan daripada Majlis Keselamatan Negeri yang menjangkakan akan berlaku lima gelombang banjir di Terengganu, termasuk ramalan hujan lebat dan air pasang surut.

“Dengan berlakunya cuaca luar biasa dengan angin lebih 320 kilometer sejam melanda Filipina, Vietnam dan China, kerajaan harus lebih peka dan berhati-hati dengan situasi ini.

“Begitu juga dengan tragedi di Cameron Higland, kerajaan harus ambil tindakan selepas mengorbankan nyawa penduduk,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, di sini, hari ini.

Raja Bahrin berkata, , beliau pernah bertanya kepada Menteri Kerja Raya dan Alam Sekitar berkenaan isu itu namun dua kementerian itu tidak memberi jawapan yang memuaskan, pada 12 dan 13 November lalu.

Katanya, kerajaan perlu memberikan penjelasan serius kerana membabitkan lebih 200,000 penduduk di Kuala Terengganu dan Kuala Nerus yang berisiko dalam isu terbabit.

“Kerajaan memperjudikan nyawa rakyat dengan tindakan tidak bertanggungjawab. Saya harap kerajaan tolong prihatin dalam hal ini kerana sudah banyak kali membangkitkannya tetapi tidak satu tindakan diambil dan kerja penambakan sudah dua kali di lakukan,” katanya.

Beliau turut mempersoalkan kerja penambakan lebih 80.94 hektar itu dibuat tanpa pelaksanaan kajian hidraulik dan Jabatan Perparitan dan Saliran (JPS) juga tidak mengawasi kerja terbabit dan hanya Jabatan Kerja Raya (JKR) ditugaskan menjaga projek itu.

“Ini adalah satu keadaan luar biasa apabila jabatan yang seharusnya dipertanggungjawabkan tidak ditugaskan mengawas dan mengendalikan projek itu,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dr Khairuddin Aman Razali, berkata beliau bimbang kerana projek itu akan menjejaskan penduduk sekitar.

“Projek ini akan menyebabkan rakyat berada dalam keadaan bahaya kerana banjir mudah berlaku jika tidak dikawal berlaku,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.