Categories
BERITA UTAMA

Fahamilah derita rakyat kenaikan harga barang

Oleh: Abdul Malik Abdul Razak

KENYATAAN Dr. Amini Amir menyebelahi parti pemerintah dan bersifat mengampu. Sangkaan saya benar walaupun bertaraf professor, tidak mustahil jika mereka tidak memahami kesengsaraan rakyat.

Mungkin dengan kehidupan yang mewah dan tenggalam dalam dunia buku menjadikan mereka golongan yang teori dan tidak memahami nadi jerit perih rakyat.

Turun10Saya kira rakyat jelas bahawa kedatangan mereka ke himpunan bukan untuk menyertai konsert di Dataran Merdeka tapi berhimpun untuk menyatakan bantahan terhadap kenaikan kos sara hidup.

Tidak timbul isu Gerakan Turun Kos Sara Hidup – TURUN mengambil peluang dan menjadi oportunis untuk menumpang kehadiran orang ramai ke Dataran Merdeka bagi meraikan kehadiran tahun baharu.

Beliau menyatakan perhimpunan haram itu bertukar ganas dan merencatkan konsert Ambang Merdeka. Saya kira pensyarah tidak membaca kenyataan Saudara Azan Safar yang telah menafikan bahawa Gerakan Turun Kos Sara Hidup tidak terlibat dalam rempuhan polis dan membuat kekacauan di Dataran Merdeka.

Majoriti rakyat bersama dengan TURUN di luar Dataran Merdeka untuk menunggu detik menjelangnya tahun 2014, tahun sengsara rakyat.

Beliau menyatakan bahawa orang muda tidak terkesan dengan kenaikan kos sara hidup, bagi saya ianya satu pandangan yang cukup dangkal.

bantah1Walaupun anak muda yang masih berada dikampus, mereka juga terkesan. Mereka juga pakai motor atau kereta, kedua-duanya guna minyak, minyak juga akan naik.

Mereka juga membeli makanan di cafe, makanan juga naik. Mereka juga menetap di kolej kediaman yang menggunakan eletrik dan tarif eletrik naik dan yuran kolej juga naik.

Anak muda yang saya kira ‘fresh graduated’ lagi terkesan jika hidup dibandaraya Kuala Lumpur, dengan gaji permulaan yang masih cukup-cukup makan dan ditambah bebanan tanggungan anak, isteri, kereta dan rumah akan memberi tekanan kepada mereka dengan kenaikan ini.

Mungkin Pensyarah Fakulti Ekologi Manusia ini dengan pendapatan puluhan ribu tidak terkesan tapi rakyat marhaen cukup terkesan.

Beliau mendakwa bahawa himpunan ini tiada aktiviti atau agenda jelas yang dihidangkan kepada pengikut yang hadir. Beliau harus memahami bahawa konsep himpunan ini ialah himpunan aman. Konsepnya juga ‘Duduk dan Bantah’.

ambang2o14Ucapan-ucapan dari wakil NGO, parti politik dan anak muda mengisi ruangan masa bagi menanti detik-detik jam 12 malam. Himpunan ini juga diakhiri dengan bacaan doa dan laungan ‘Merdeka Rakyat’.

Beliau juga mencadangkan supaya skim kawalan harga barang perlu diperluaskan kepada lebih banyak barang dan tidak hanya terhad kepada barang sedia ada atau ketika musim perayaan sahaja.

Pendapat saya, skim kawalan barang wajar diperketatkan sekiranya peniaga menaikkan tanpa had. Namun persoalan utama yang harus difahami ialah, kerajaan mencuri duit rakyat dengan korupsi bermaharajalela.

Maka hutang negara meningkat, rakyat ditarik subsidi dan berlakunya kenaikan kos sara hidup. Pelik kerajaan menyalahkan rakyat menaikkan harga atas kesalahan kerajaan mencuri duit rakyat dan berbelanja boros. Satu sikap tidak adil jika mahu mengawal harga.

Selesaikan ‘root problem’ dahulu, bukannya ‘presented problem’.

Himpunan Turun Kos Sara Hidup digerakkan oleh mahasiswa. Mereka tiada kepentingan, bahkan mereka bersama dengan pejuang keadilan dalam membanteras kezaliman.

Himpunan ini adalah himpunan rakyat dan didominasi oleh anak muda. TURUN juga telah melarang bendera parti politik dikibarkan dan menjemput semua NGO dan parti politik untuk bersama. Tidak kira dari PR atau UMNO kerana UMNO juga adalah rakyat.

Tidak timbul isu himpunan TURUN mengambil kesempatan atas kebersamaan rakyat dan bersifat oportunis untuk kepentingan pihak tertentu.

* Abdul Malik Abdul Razak adalah Pengarah Mobilisasi Gerakan Turun Kos Sara Hidup

Leave a Reply

Your email address will not be published.