Categories
SELANGOR

Cadangan pelaksanaan enakmen baru hukuman berat pelaku kotor kawasan

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 10 APRIL: Enakmen baru untuk menguatkuasakan undang-undang bagi mengenakan hukuman berat terhadap pelaku yang didapati mengotorkan kawasan sekitar akan dibentangkan pada Dewan Negeri Selangor (DNS) untuk mendapat kelulusan.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Datuk Teng Chang Khim, berkata enakmen itu sudah digubal jawatankuasa yang dianggotai Penasihat Undang-undang membabitkan semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di negeri itu dalam tempoh tiga bulan lalu.

Beliau berkata, jawatankuasa berkenaan kini sedang membuat semakan akhir bersama Penasihat Undang-undang Negeri untuk memastikan ia boleh dikuatkuasakan.

01“Bukan masalah penguatkuasaan yang dihadapi, tetapi kekangan undang-undang apabila kini kita hanya boleh kuatkuasakan undang-undang kecil di bawah Akta Kerajaan Tempatan iaitu denda maksimum RM2,000 sahaja untuk sesiapa yang didapati membuang sampah di tempat terlarang.

“Jawatankuasa sedang menyemak dengan Penasihat Undang-undang Negeri untuk pastikan ia boleh dilaksanakan dan undang-undang ini antara lainnya mencadangkan supaya vandalisme dianggap sebagai perbuatan jenayah yang akan dikenakan hukuman penjara dan denda antara RM50,000 hingga RM100,000,” katanya pada sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

GAMBAR SAMPAH KOTORTeng berkata, beliau menjangkakan enakmen terbabit akan mendapat bantahan daripada sesetengah pihak, namun semakan serta pandangan terperinci daripada pihak berkenaan akan dibuat terlebih dahulu.

“Saya jangka ada bantahan daripada sesetengah pihak bila kita cadangkan enakmen ini kerana kesalahan mengotorkan kawasan dianggap sebagai jenayah dan perlu dipenjarakan. Tetapi, kita akan dapatkan pandangan daripada pelbagai pihak terlebih dahulu,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.