Categories
SELANGOR

Bekas TPM: “Negara perlukan MB seperti Abdul Khalid”

SHAH ALAM 30 OGOS: Mantan Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam kecewa dengan krisis dalaman PKR melibatkan jawatan Menteri Besar Selangor dan menganggapnya sebagai faktor menghancurkan kepercayaan rakyat.

Musa berkata, Pakatan Rakyat sepatutnya menjadi kuat dan tersusun untuk menjadi pencabar Barisan Nasional (BN).

musa-hitam1-290713_484_322_100“Saya mahu melihat pembangkang di mana mereka kuat dan tersusun untuk menjadi pencabar kepada Barisan Naisonal,” katanya dipetik The Malaysian Insider.

“PKR mentadbir Selangor yang merupakan negeri terkaya dan paling sukar untuk ditadbir di Malaysia, ia ujian kepada pembangkang.

“Saya secara peribadinya kecewa dengan apa yang berlaku,” katanya.

Kemelut antara Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan PKR masih lagi tergantung sehingga kini walaupun Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang itu sudah dipecat daripada parti.

Musa yang juga bekas menteri dalam negeri menjangkakan PR bakal berdepan laluan sukar dalam pilihan raya umum akan datang walaupun berjaya menawan Selangor semula.

“Keseluruhan episod tidak berjalan dengan baik kepada pembangkang, khususnya PKR. Ia akan menjadi cabaran sukar kepada Pakatan untuk bekerjasama sekarang.

“PAS, DAP dan PKR bukan saja perlu merapatkan kerjasama, dengan apa yang berlaku mereka perlu bersiap sedia hadapi pilihan raya,” katanya.

Namun, Musa mengakui meskipun keadaan ketika ini tidak memihak kepada PR, masih mustahil bagi Umno dan BN menawan negeri yang paling kaya tersebut jika pilihan raya negeri diadakan semula.

Perhimpunan bulanan Kerajaan ogos 2014 MB (11)“Wujud sentimen ABU (Asalkan Bukan Umno) yang kuat di Selangor yang membantu PR menang walaupun pelbagai usaha dibuat,” katanya.

Musa berkata, beliau yakin kemelut di Selangor tidak akan memecahbelahkan PR walaupun isyarat menunjukkan PAS mempunyai banyak perbezaan dengan DAP dan PKR dalam isu menteri besar Selangor.

PAS mempertikaikan kesesuaian Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor malah mahu dua nama dihantar kepada DYMM Sultan Selangor untuk dipertimbangkan.

“Saya jangka parti dalam PR akan capai kesepakatan dalam memilih calon kompromi bagi jawatan tersebut,” katanya.

Musa berkata, Sultan Selangor juga mempunyai tanggungjawab untuk memiliki pandangan dan pendapatnya mengenai calon yang sesuai untuk menerajui pentadbiran negeri.

Mengenai tindakan PAS yang enggan menerima calon wanita, Musa berkata parti Islam itu berada dalam dilema kerana mereka tidak boleh secara terbuka mengatakan menolak calon wanita, ia menjelaskan punca pemimpin PAS mempunyai pandangan berbeza.

“Parti perlu mengambil perhatian isu ini dengan teliti kerana mempunyai ahli yang  berfikiran moden atau Erdogan dan juga ahli yang konservatif,” katanya merujuk kepada golongan profesional dalam PAS.

MB airKatanya, kesalahan Abdul Khalid sehingga ditendang partinya sendiri adalah kerana kurang arif dalam berpolitik walaupun sudah dua penggal dipilih sebagai menteri besar Selangor.

“Pemimpin PKR kata Abdul Khalid tidak merujuk mereka terlebih dulu dalam perkara membabitkan perjanjian dan menandatangani sesuatu bagi pihak kerajaan Selangor.

“Saya kenal sangat Abdul Khalid semasa kami bekerja bersama di Permodalan Nasional Berhad (PNB). Abdul Khalid tidak mempunyai masa untuk semua itu,” katanya.

Musa berkata, sama seperti budaya dalam Umno, PKR juga berminat untuk menyibuk dalam suatu perjanjian dan meminta bahagian mereka.

“Misi Khalid adalah mengurangkan defisit dan mencari dana untuk negeri, yang pada saya ia berjaya,” katanya merujuk kepada RM3.2 bilion simpanan negeri Selangor.

Musa berkata, sangat yang luar biasa apabila seorang pemimpin pembangkang mampu bekerjasama dengan kerajaan pusat untuk menyelesaikan permasalahan di Selangor.

“Apabila kamu berbuat baik, tidak kisah dengan siapa pun kamu buat perjanjian asalkan ia memberi manfaat untuk kedua-dua pihak.

MB“Sangat jarang kita melihat pemimpin pembangkang menandatangani perjanjian dengan Putrajaya seperti yang berlaku,” katanya.

Musa berkata, negara memerlukan seorang Menteri Besar seperti Abdul Khalid yang mempunyai kualiti dan bijak menguruskan pentadbiran negeri.

“Saya secara ikhlasnya berharap untuk melihat lebih ramai pemimpin politik dan menteri besar yang mempunyai perwatakan seperti Abdul Khalid,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.