Categories
NASIONAL

FOMCA: ‘Astro Blackout’, hak pengguna perlu diberi jaminan

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 25 OGOS: Pihak kerajaan digesa untuk mengkaji semula perjanjian antara syarikat perkhidmatan dengan pengguna yang dilihat berat sebelah seperti Astro.

Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman berkata terma dan syarat perjanjian sedia ada hanya memberi keuntungan dan kelebihan kepada Astro.

FOMCASedangkan, katanya, pengguna pula terpaksa menerima baik dan buruk perkhidmatan siaran yang diberikan tanpa boleh berbuat apa-apa.

“Jika pengguna lambat walau sehari membuat bayaran bil tetap bulanan, cepat sahaja perkhidmatan dipotong, malah perlu bayaran tambahan jika mahu sambung semula.

“Tetapi jika perkhidmatan Astro terganggu hingga pengguna tidak dapat nikmati siaran memuaskan, pengguna tidak pula diberikan rebet.

“Keadaan ini harap dapat dikaji bagi menjamin kepentingan pengguna,” katanya kepada Selangor Kini.

Beliau diminta mengulas gangguan siaran Astro yang terjejas lebih 30 minit malam tadi hingga mengundang kemarahan ramai pengguna.

astro_red-logo-bigAstro dalam kenyataanya memberi alasan gangguan disebabkan masalah teknikal dan meminta maaf kepada pengguna atas sebarang kesulitan yang dihadapi.

Mengulas lanjut, Yusof tidak menolak kemungkinan masalah berulang Astro disebabkan monopoli syarikat berkenaan dalam bidang penyiaran.

“Pengguna memang ada pilihan lain seperti Hypp TV dan ABN Access namun kedua-kedua ini tidak meluas seperti Astro.

“Jadi mungkin sebab ini Astro berasa dia bebas berbuat apa-apa kerana merasakan pengguna tiada pilihan yang banyak.

“Lagipun pelanggan Astro ada menandatangani kontrak langganan 18 bulan, jika mahu tamatkan awal dikenakan penalti,” katanya lagi.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.