Categories
SELANGOR

Isu MB: Abdul Khalid serah kepada kebijaksanaan Sultan Selangor

Oleh : AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 26 OGOS : Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyerahkan kepada kebijaksanaan DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk mencari penyelesaian terbaik berhubung isu jawatan Menteri Besar Selangor.

Beliau dalam sidang media khas di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) hari ini berkata ia sekaligus akan mengembalikan kepercayaan rakyat kepada pemerintah, institusi beraja dan pentadbiran awam.

MB Bagus“Saya yakin Tuanku Sultan akan mengutamakan kepentingan rakyat dan negeri dalam membuat keputusan dan saya seikhlasnya akan akur kepada pilihan yang diputuskan oleh Baginda,” katanya.

Abdul Khalid turut berharap semua pihak terutama ahli politik, media dan pengguna media sosial mengelak daripada membuat kenyataan atau kritikan yang menjurus kepada niat untuk memperkecilkan peranan mana-mana pihak yang terlibat terutama institusi beraja dan Raja-raja Melayu.

Katanya hak Sultan Selangor di bawah Undang-undang Tubuh Negeri perlu dihormati meskipun negara mengamalkan prinsip demokrasi yang membenarkan kebebasan bersuara.

3333“Biarpun kita menghormati prinsip demokrasi yang memberi kebebasan bersuara namun adab, tatatertib dan hak-hak DYMM Sultan Selangor di bawah Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor perlu dihormati demi kesejahteraan negeri,” katanya lagi.

Abdul Khalid dalam pada itu turut menjunjung kasih kepada Sultan Selangor kerana berkenan untuk beliau menghadap Baginda petang tadi di Istana Bukit Kayangan Shah Alam bagi membincangkan kemelut politik yang sedang berlaku di negeri ini.

Beliau turut memohon maaf kepada Tuanku Sultan atas suasana politik masa kini yang telah menyebabkan pihak Istana terheret sama dalam kemelut pentadbiran di negeri ini.

“Saya telah menyembah maklum bahawa dinamik politik di negeri Selangor kian meningkat dan telah menimbulkan keresahan rakyat jelata.

“Demi kelangsungan kestabilan politik di negeri Selangor ini, saya telah kemukakan kepada DYMM Tuanku hasrat untuk meletak jawatan sebagai Menteri Besar Selangor.

“DYMM Tuanku telah mengambil maklum hasrat saya dan Tuanku telah membuat keputusan untuk menangguh penerimaaan peletakan jawatan saya sehingga proses pelantikan Menteri Besar baharu selesai,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.