Categories
SELANGOR

Sultan Selangor titah lebih dua nama dari PR untuk jawatan MB

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 26 OGOS: DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan supaya setiap pemimpin parti komponen dalam Pakatan Rakyat (PR) untuk mencadangkan lebih daripada dua nama sebagai calon Menteri Besar Selangor bagi memudahkan pemilihan dibuat.

Titah yang dinyatakan dalam satu kenyataan rasmi oleh pihak Istana itu dimaklumkan oleh Setiausaha Sulit Tuanku Sultan, Datuk Mohamad Munir Bani selepas Tan Sri Abdul Khalid mengadakan pertemuan bersama Baginda di Istana Kayangan petang tadi.

_MG_1854 copyKeputusan itu adalah sejajar dengan konvensi yang telah diamalkan secara berterusan dalam pelantikan Menteri Besar Selangor sebelum ini.

Mengulas kenyataan itu, Abdul Khalid dalam sidang media di Bangunan Setiausaha Kerajaa Negeri (SUK) berkata satu surat rasmi akan dihantar Istana kepada pemimpin PAS, PKR dan DAP bagi memaklumkan hasrat Tuanku Sultan.

“Baginda akan menulis surat dan saya difahamkan pejabat Tuanku Sultan akan menulis surat kepada pemimpin PAS, PKR dan DAP untuk menyatakan permintaan atau hasrat Tuanku Sultan untuk cadangan yang diberikan.

“Besar kemungkinan ada tarikh atau tempoh masa yang ditetapkan (untuk mengemukakan calon) dalam surat berkenaan,” katanya.

3333Beliau dalam pada itu menafikan Sultan Sharafuddin menolak Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon, sebaliknya berkata Tuanku Sultan hanya meminta lebih daripada dua nama dicadangkan sebagai calon Menteri Besar Selangor.

Katanya proses itu dianggap biasa malah ia pernah dilakukan semasa lantikan Menteri Besar pada era pemerintahan Barisan Nasional (BN) di Selangor.

“Tuanku tidak menolak cuma Baginda minta supaya setiap calon daripada parti kerana PR bukan terdiri daripada satu kumpulan, maka tiap-tiap pemimpin kumpulan itu mesti hantar lebih dua nama.

“Biasanya calon tak lebih daripada empat dan ini tatacara yang pernah dilakukan Istana sebelum PR memerintah sama seperti semasa BN ingin menamakan calon Menteri Besar,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.