Categories
NASIONAL

Kemiskinan sukar diatasi jika kualiti pendidikan rendah

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 22 OGOS: Isu kemiskinan yang sedang dihadapi rakyat Malaysia sehingga hari ini sukar untuk diatasi jika negara tidak mempunyai sistem pendidikan yang berkualiti, kata Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar.

Beliau berkata, kualiti pendidikan di Malaysia terus merudum dan jauh ketinggalan berbanding negara jiran seperti Vietnam, apatah lagi Korea Selatan, China dan Singapura.

Katanya, berdasarkan statistik, pelajar Malaysia berada kurang 2.5 tahun di belakang pelajar Vietnam dalam mata pelajaran Matematik dan 2.8 tahun ke belakang dalam mata pelajaran Sains.

Dr Daroyah Alwi pelajar cemerlang“Dan berbanding pelajar Singapura, Korea dan China, pelajar Malaysia terkebelakang sebanyak empat tahun

“Pakar ekonomi Bank Dunia untuk Malaysia, Frederico Gil Sander berkata, keadaan pendidikan Malaysia yang jauh ditinggalkan negara miskin seperti Vietnam adalah lebih menggerunkan berbanding dengan nisbah hutang isi rumah yang besar.

“Saya juga seorang ibu, bekas pelajar sekolah kerajaan dan alangkah sedihnya apabila menjadi saksi kepada penurunan kualiti pendidikan yang diterima anak kita, termasuk anak saya sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Kongres Nasional Tahunan Wanita PKR 2014 di Stadium Malawati Shah Alam, di sini, hari ini.

nurul izzah KLSCAH 01Izzah berkata, laporan Program Penilaian Pelajar Antarabangsa (PISA) 2012 oleh Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) turut mengejutkan dengan prestasi pelajar Malaysia yang semakin merudum.

Katanya, laporan itu menyebut bahawa pelajar tingkatan tiga Malaysia adalah setaraf dengan pelajar darjah lima dari Singapura dan Korea Selatan.

“Kita perlu mempunyai kesedaran bahawa tanpa sebuah sistem pendidikan yang baik, tidak mungkin rakyat Malaysia yang termiskin mampu keluar daripada kancah kemiskinan tanpa sebuah keajaiban.

“Sehubungan ini, kita akan terus menuntut ditubuhkan sebuah Majlis Perundingan Pendidikan Kebangsaan yang membolehkan semua pihak duduk semeja,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau turut mencadangkan supaya sebuah prasekolah ditubuhkan sebagai alternatif kepada prasekolah sedia ada.

Katanya ia, adalah bersesuaian dengankajian George Land pada tahun 1968 yang memberi ujian kreativiti NASA kepada 1,600 kanak-kanak 5 tahun di mana 98 peratus daripada kanak-kanak yang diuji menunjukkan tahap kreativiti genius.

“Cabang PKR juga boleh menubuhkan pusat tuisyen tersendiri seperti di Lembah Pantai, saya ada mengusahakan tuisyen bahasa Inggeris di pejabat serta sedang berusaha membuka sebuah lagi kelas bagi membantu anak tempatan mendapat pendidikan tambahan di luar sekolah dengan kos yang minima,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.