Categories
NASIONAL

PKR kutuk golongan jadikan kalimat ‘Lailahaillallah’ propaganda terorisme

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 22 OGOS: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengutuk kebiadapan sesetengah golongan yang menggunakan Islam dan kalimah ‘Lailahaillallah’ sebagai slogan propaganda projek terorisme.

Hal itu berikutan semua bentuk keganasan perlu dikutuk tanpa mengira ia dilakukan oleh sesiapa juga.

Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali, berkata ia termasuk pembunuhan kejam terhadap wartawan, James Foley.

“Kita menyaksikan pembunuhan kejam terhadap wanita dan bayi di Gaza. Dunia baru saja ingin melupai fanatisme taliban.

gaza“Kini, dunia dikejutkan dengan projek gerakan ekstrimisme ISIS yang menggunakan terorisme sebagai jalan untuk mencapai matlamat termasuk membunuh secara kejam sesama Islam dan berlainan agama.

“Kita mengutuk sekerasnya pembunuhan secara biadap dan kejam terhadap wartawan, James Foley,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan perasmian Kongres Angkatan Muda Keadilan (AMK) di Wisma Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), di sini, hari ini.

Mohamed Azmin juga menyeru pemimpin dunia Islam, ulama, intelektual, NGO mengutuk sebarang bentuk keganasan daripada semua golongan yang menggunakan nama Islam.

azmin ali dalm dunKatanya, umat Islam perlu menyuburkan kembali semangat kesederhanaan dan membenteras gerakan yang membunuh nilai kemanusiaan.

Mohamed Azmin turut mengutuk serangan ke atas pesawat penerbangan MAS, MH17 yang mengorbankan nyawa orang awam.

“Negara bersedih dengan kepulangan 20 jenazah rakyat Malaysia yang menjadi mangsa pembunuhan beramai-ramai akibat keganasan dan terorisme.

“Kita melahirkan rasa simpati dan takziah kepada keluarga yang kehilangan orang yang mereka sayangi. Kita memohon doa mereka bersabar dan pasrah menghadapi dugaan ini,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.