Categories
SELANGOR

Exco wanita kurang tapi agenda memberdaya tak wajar dipinggir- Rodziah

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 27 SEPT: Walaupun barisan kepimpinan anggota Exco wanita dikurangkan, agenda memberdaya wanita Selangor harap tidak diketepikan.

Mantan Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail berkata, asas dan polisi pemberdayaan wanita termaktub dalam Fasal 18.17 Perlembagaan Parti Keadilan Rakyat (pindaan 2010) dan Fasal 5.14 (pindaan 2013).

Seminar Wanita Masjid Negeri Selangor 01Malah, sasaran ini dipersetujui kesemua komponen Pakatan Rakyat dan dimasukkan dalam Buku Jingga dan manifesto pilihanraya lepas.

“Asas dan polisi yang disemarakkan diharap akan diteruskan bagi mengkesinambungkan usaha-usaha memelihara kebajikan rakyat dan pemberdayaan wanita Selangor.

“Pengalaman saya dalam mengurus kedua portfolio itu menekankan kaedah penginstitusian mekanisme pelaksanaan asas-asas dan polisi kerajaan negeri berkaitan keduanya (kebajikan dan hal ehwal wanita).

“Ia bagi membangun, memantau, memperkemas dan memperbaiki dari masa ke semasa segala pelan, program dan aktiviti yang berkaitan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, kesemua barisan anggota Exco baru dalam kabinet Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali mengangkat sumpah di hadapan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Alam Shah.

Bagaimanapun, anggota Exco wanita berkurangan menjadi dua orang berbanding empat sebelum ini daripada sepuluh anggota Exco Kerajaan Negeri.

Dengan lantikan itu, Rodziah yang juga Adun Batu Tiga menyatakan sokongan bagi menjayakan program demi manfaat rakyat berdasarkan tatakelola yang baik.

“Ucapan sekalung tahniah kepada barisan baru kepimpinan Exco Kerajaan Negeri Selangor yang dipimpin oleh YAB Azmin Ali.

“Aras (standard) minimum yang diletakkan kepimpinan bekas Menteri Besar, Tan Seri Khalid Ibrahim menjadi panduan pentadbiran baru yang tentunya melaksanakan amanah lebih baik,” katanya lagi.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.