Categories
SELANGOR

Kerajaan galak sukan paragliding pacu pelancongan

Oleh: SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 22 SEPT: Kerajaan Negeri sentiasa memberi sokongan terhadap sukan paragliding bertujuan melahirkan masyarakat cergas dan sihat dan mempromosikan pelancongan.

Exco Belia dan Sukan, Ahmad Yunus Hairi berkata, Kejohanan Paragliding Antarabangsa kali ini menjalinkan ikatan perpaduan, memperluaskan pergaulan dan memupuk interaksi sihat di kalangan pelbagai negara.

Slide9Beliau berkata, ekoran daripada pembangunan sukan paragliding ini memberikan kesan positif dengan menyumbang pendapatan kepada operator perhotelan, restoren dan homestay.

“Seramai 30 orang peserta dari Spain, Taiwan, Singapura, Indonesia dan juga Malaysia menyertai kejohanan pada kali ini.

“Kejohanan seperti ini dapat memberi peluang dan ruang kepada lebih ramai generasi muda untuk bergiat cergas di dalam bidang sukan,” katanya.

Tapak acara ini juga telah menyaksikan beberapa siri kejohanan bertaraf antarabangsa dan dunia pada tahun 2006, 2007, 2008 dan kali terakhir MDKL menganjurkan kejohanan ini adalah pada tahun 2009.

“Semua agensi kerajaan dan swasta yang terlibat agar mengekalkan kerjasama yang ada agar kemajuan pembangunan sukan paragliding ini akan terus dicapai.

“Diharap peserta dapat menimba seberapa banyak pengalaman dan membina keyakinan serta semangat juang yang tinggi melalui kejohanan ini,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.