Categories
NASIONAL

MET: Orang ramai elak sebar maklumat palsu kejadian tsunami

SHAH ALAM 9 SEPT: Orang ramai diharap tidak menyebarkan maklumat palsu mengenai kejadian tsunami yang disebarkan di media sosial.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan berkata jabatan itu sedang menjalankan Latihan Komunikasi Exercise Indian Ocean Wave (IOWAVE14) pada hari ini, 9 September.

MET1Latihan itu dijalankan dengan kerjasama Majlis Keselamatan Negara (MKN), Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Radio Televisyen Malaysia (RTM).

“Diharap orang awam mengabaikan sebarang maklumat palsu mengenai kejadian tsuna,i yang tersebar di media-media sosial,” kata Jabatan Meteorologi Malaysia di lama Facebook.

Katanya, Malaysia bersama dengan lebih 20 negara sekitar Lautan Hindi mengambil bahagian dalam latih amal tsunami menggunakan senario gempa bumi kuat di Jawa Selatan pada 9 September 2014 dan di Makran Trench (barat Pakistan) pada 10 September 2014.

Latih amal ini penting untuk menguji  Sistem Amaran Lautan Hindi termasuk negara ini serta mengenal pasti kelemahan dan kekangan operasi setiap negara.

“Sekiranya berlaku ancaman tsunami sebenar dalam tempoh latih amal pada 9 dan 10 September 2014, maka latih amal tersebut akan dihentikan,” katanya.

tsunami palsuSebanyak 24 negara terlibat dalam latihan menghadapi tsunami selepas 10 tahun kejadian tsunami melanda Acheh yang mengorbankan lebih 300,000 nyawa pada 2004.

Negara yang terlibat dalam latihan itu adalah Australia, Bangladesh, Comoros, France (Réunion), India, Indonesia, Iran, Kenya, Madagascar, Malaysia, Maldives, Mauritius, Mozambique, Myanmar, Oman, Pakistan, Seychelles, Singapore, Afrika Selatan, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Timor-Leste dan Yemen.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.