Categories
SELANGOR

Usahawan sukacita jika geran bantuan diperbesarkan

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 28 SEPT: Kerajaan Negeri di bawah pimpinan Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali diharap akan membuka peluang lebih luas untuk usahawan di Selangor.

Pengusaha seni ukiran inovasi, Azizah Selamat, 46 berharap agar pembentangan bajet pada kali ini akan meluluskan peruntukan geran lebih besar kepada golongan usahawan.

Katanya, bantuan Kerajaan Negeri itu pasti dapat membantu menyemarakkan lagi perkembangan ekonomi rakyat Selangor.

“Kalau boleh, seperti saya ini mahu kembangkan perniagaan sedia ada supaya saya boleh menggaji anak-anak yang berbakat dalam bidang seni ukir.

“Bukan sahaja manfaat dari segi ekonomi, malah kita dapat pelihara warisan budaya kita sejak zaman berzaman ini,” katanya kepada Selangor Kini.

Beliau merupakan antara peserta Karnival Usahawan PKNS (Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor) di Kompleks PKNS yang akan berlangsung bermula 27 hingga 30 September ini.

Sementara itu, seorang lagi peserta, Normalis Mahmud 42, pula berharap pihak Kerajaan Negeri dapat mewujudkan pusat sehenti bagi golongan usahawan kecil.

“Di situ dapatlah kami menempatkan produk jualan kami, jadi lebih mudah kerana semuanya di bawah satu bumbung.

“Harap kerajaan negeri juga dapat menguar-uarkan program-program bantuan kepada para usahawan.

“Ini kerana sehingga kini, maklumat itu tidak sampai walaupun saya sedar ada bantuan diberikan tetapi masih ramai lagi rakan-rakan yang tidak tahu,” katanya yang menjual pelbagai jenis biskut ‘homemade’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.