Categories
NASIONAL

Bajet 2015: Nafi peruntukan pembangunan Kelantan, Kerajaan Pusat terus berdendam

Oleh: AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR, 13 OKT: Ahli Parlimen Kelantan melahirkan kekecewaan terhadap pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana terus meminggirkan negeri itu dalam Bajet 2015.

Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar menjelaskan, suatu yang memeranjatkan apabila Kerajaan Pusat terus berdendam dengan Kelantan apabila menafikan peruntukan pembangunan untuk negeri itu.

Beliau berkata, peruntukan yang kecil diberikan hanya menaik taraf landasan keretapi dengan peruntukan RM150 juta sahaja membabitkan laluan Gua Musang ke Tumpat.

Datuk Kamarudin Jaffar“Kita ikuti pembentangan bajet yang diumumkan itu, banyak tempat disediakan kemudahan awam seperti lebuh raya termasuk Sabah dan Sarawak.

“Kita menyokong apa yang Sabah dan Sarawak dapat tetapi paling memeranjatkan bila Kelantan tidak tersenarai langsung dalam pelaksanaan lebuh raya.

“Nampaknya, Kelantan terus menjadi mangsa kerana tidak mengundi Barisan Nasional (BN), bila kita tidak pilih maka tiada peruntukan diberikan,” katanya di Lobi Parlimen, di sini, hari ini.

Sementara itu, Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff, menegaskan atas prinsip Persekutuan, kerajaan seharusnya mengagih kekayaan negara dengan adil.

“Rakyat Kelantan turut membayar cukai termasuk GST yang akan dilaksanakan nanti. Tetapi cukai yang rakyat Kelantan bayar itu tidak dikembalikan untuk pembangunan serta kemudahan awam, ini satu sikap yang tidak adil,” katanya.

Najib bajetKatanya, sikap kerajaan yang berat sebelah itu akan mengakibatkan jurang kekayaan antara Kelantan dan Pantai Barat tidak seimbang.

Kekecewaan itu turut dikongsi Ahli Parlimen Kubang Kerian, Pengkalan Chepa dan Bachok yang turut menyifatkan Najib gagal berlaku adil dalam pentadbirannya serta menjadikan Kelantan sebagai dendam politik.

Pada masa sama, mereka turut kesal apabila tidak ada seorang ahli parlimen BN Kelantan yang berani menegur Perdana Menteri kerana meminggirkan negeri itu.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.