Categories
SELANGOR

MB: Belanjawan 49% pembangunan rakyat, tertinggi sejarah

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SUBANG JAYA, 28 OKT: Kerajaan Selangor bakal memperuntukan sebanyak 49 peratus bagi perbelanjaan pembangunan dalam Belanjawan 2015, iaitu jumlah tertinggi yang pernah dicatatkan.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali berkata, manakala perbelanjaan mengurus pula akan dikurangkan kepada 51 peratus.

MB Azmin Ali“Selangor buat kali pertama kita isytiharkan belanja mengurus diturunkan ke tahap 51 peratus dan belanja pembangunan ditingkatkan 49 peratus, InsyaAllah.

“Langkah pertama, memotong gaji Menteri Besar, Exco, Speaker dan Timbalan Speaker,” kata Mohamed Azmin dihadapan hampir 2,000 hadirin di Perhimpunan Rakyat Hakim Negara malam tadi.

Kata beliau lagi, ini dapat dilakukan berikutan rezab tinggi dimiliki Selangor ketika ini patut dikembalikan kepada rakyat negeri itu.

“Tidak ada maknanya rezab besar di atas kertas tetapi jalan masih berlubang, sampah tak diangkat,” kata Mohamed Azmin lagi.

Jelas Mohamed Azmin, perbelanjaan pembangunan tinggi mampu memberi kesan positif dalam menjana ekonomi rakyat Selangor.

Tambah Azmin di program solidariti untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim itu, ini berbeza dengan Kerajaan Persekutuan dalam Belanjawan 2015 dibentangkan Perdana Menteri yan hanya memperuntukan 18 peratus untuk pembangunan berbanding 82 peratus belanja mengurus.

“Jumlahnya besar tetapi jangan kita terperangkap daripada RM273 bilion itu hanya 18 peratus untuk pembangunan dan 82 peratus lagi untuk pengurusan.

“Ini bukan perbelanjaan berhemah tetapi perbelanjaan tidak bertanggungjawab,” kata beliau lagi.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.