Categories
SELANGOR

MB: Buka perpustakaan hingga 10.00 malam, tingkat budaya membaca

Oleh: NAZLI IBRAHIM

PETALING JAYA, 31 OKT: Budaya membaca dan menimba ilmu di kalangan rakyat patut dibangunkan seperti mana kepesatan pembangunan fizikal di negeri terkaya itu.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali berkata, justeru itu beliau mahu setiap perpustakaan awam di negeri itu melanjutkan operasi mereka sehingga jam 10.00 malam.

baca buku aKatanya, ia supaya pengunjung terutama kakitangan awam dapat membawa anak mereka selepas waktu berkerja.

“Bandar raya Shah Alam, Petaling Jaya, Subang adalah kawasan perbandaran maju bukan saja pembangunan fizikalnya tetapi juga harapan saya melihat kawasan pembangunan ini maju dalam mempelopori wacana pemikiran intelektual.

“Kalau perpustakaan tersebut buka jam 9.00 pagi, tutup jam 4.00 petang, itu tak memberikan matlamat yang jelas dan saya harap perkara ini diputus semula agar perpustakaan awam ini dilanjutkan tempohnya hingga 10.00 malam,” kata Mohamed Azmin hari ini.

Mohamed Azmin berkata demikian di hadapan kira-kira 200 kakitangan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di Program Menteri Besar Selangor Turun Padang bagi peringkat Daerah Petaling di Auditorium MBPJ di sini.

Jelas beliau lagi, menghidupkan tradisi keilmuan mampu menjamin sesebuah masyarakat tidak hanyut dalam arus pembangunan dengan pelbagai gejala sosial.

Kata Mohamed Azmin, kesungguhan Kerajaan Negeri meningkatkan tradisi keilmuan boleh dilihat dalam Belanjawan 2015 Selangor apabila pendidikan menjadi salah satu teras utama dalam belanjawan kali ini.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.