Categories
SELANGOR

MBSA tambah aset 2015, sedia peruntukan RM27.5 juta

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 15 OKT: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), berhasrat menambah pelbagai aset tahun hadapan termasuk rumah kedai, kilang dan jentera.

Datuk Bandarnya, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan berkata, Belanjawan 2015 MBSA memperuntukkan RM27.5 juta daripada jumlah perbelanjaan mengurus.

Beliau berkata, antaranya MBSA akan membelanjakan anggaran RM7 juta untuk pembelian rumah kedai, RM2 juta untuk kilang dan RM8.6 juta untuk jentera kenderaan.

mbsa“Kita akan beli rumah kedai di area ‘corner’ dan lot kedua, seterusnya kita akan ubah suai tingkat bawah untuk menempatkan pelbagai jenis gerai untuk orang berniaga, macam dilakukan kebanyakan restoran cina di Malaysia.

“Tingkat atas pula kita akan sewakan pejabat untuk mereka yang baru berniaga. Kita sasarkan untuk membeli di kawasan projek baru seperti di Elmina West dan Setia Alam,” katanya.

Pada 9 Oktober lalu, Jaafar mengumumkan peruntukan belanjawan RM461 juta meliputi belanja pengurusan RM354 juta dan pembangunan RM107 juta.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pembelian kilang dibuat untuk menyimpan dan mengurus barang rampasan supaya lebih teratur.

“Kita juga berhasrat membeli aset mesin dan jentera baru seperti sky lift, fork lift, kompektor sampah. Selain itu, kita mahu beli bas komuniti dan van jenazah sebagai tambahan aset MBSA,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.