Categories
NASIONAL

Minyak naik: Kerajaan Umno-BN yang patut bersyukur

SHAH ALAM 3 OKT: Kerajaan Umno-BN sepatutnya bersyukur kepada rakyat di negara ini kerana mereka sehingga kini masih tidak dapat menumbangkan Umno BN.

Adun Simpang Pulai, Chan Ming Kai membidas kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek baru-baru ini yang menyatakan rakyat perlu bersyukur dengan kenaikan harga minyak dan petrol.

hasan malekMing Kai berkata pemimpin Umno seperti Hasan tidak memahami realiti dihadapi golongan miskin kerana beliau sendiri dikategori sebagai golongan kaya.

“Hasan selalu buat kenyataan yang langsung tak masuk akal,” katanya dipetik Keadilan Daily.

Menurutnya lagi, rakyat di luar negara pasti mengambil tindakan untuk menumbangkan sesebuah kerajaan jika situasi yang sama berlaku di sana.

“Jika berlaku di negara luar, pasti sama ada rakyatnya akan tumbangkan kerajaan melalui pilihan raya atau di jalan raya,” katanya.

Harga petrol RON95 dan diesel mengalami kenaikan sebanyak 20 sen seliter dengan menjadikan harga runcit baharu bagi RON95 ialah RM2.30 manakala diesel, RM2.20.

“Kita bukan kaya macam mereka, semua harga barang naik, minyak dah mula naik. Selepas ni bila barang dikenakan GST, rakyat sudah tidak mampu menampung segala kenaikan dengan pendapatan yang diperoleh sekarang ni.

“Inilah jadinya bila kerajaan sendiri boros, rakyat yang terpaksa tampung ‘sakit’ nya,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.