Categories
SELANGOR

MPKj tingkat sistem perparitan elak banjir berulang

Oleh : AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 1 OKT : Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) sedang giat menjalankan kerja-kerja pembersihan longkang dan sistem perparitan di sekitar kawasan itu bagi memastikan masalah banjir kilat tidak berulang lagi.

Pegawai Perhubungan Awam Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), Kamarul Izlan Sulaiman, berkata aktiviti pembersihan digerakkan sehingga lewat malam dan masih berterusan sehingga ia selesai sepenuhnya.

Katanya sistem perparitan juga akan ditingkatkan dari masa ke masa bagi menjamin penduduk tidak lagi berdepan masalah sama.

“Tindakan kita bagi menangani isu banjir kilat adalah membersihkan kawasan longkang perbandaran dan meningkatkan sistem perparitan.

d07fad85cc9c43f0ae6641d382554233“Semasa kejadian banjir kilat tempoh hari, kerja-kerja pembersihan dilakukan sehingga waktu malam dan ia masih berlangsung semalam dan sudah selesai sepenuhnya,” katanya.

Kelmarin, hujan lebat selama lebih sejam menyebabkan beberapa kawasan termasuk pekan Kajang dan Kampung Sungai Kantan dilanda banjir kilat.

Hujan lebat yang bermula kira-kira jam 4 petang itu mengakibatkan banjir berulang di kawasan sama selepas insiden berkenaan pernah berlaku 10 bulan lalu.

Pada Disember tahun lalu, banjir kilat akibat hujan lebat menjejaskan pekan itu dengan peniaga dan orang awam mengalami kerugian apabila harta dan kenderaan mereka rosak ditenggelami air.

Menceritakan insiden banjir kilat berkenaan, Kamarul berkata ia berpunca daripada hujan lebat yang bermula sejak pukul 3 hingga 4.30 petang kelmarin. Banjir mengakibatkan jalan raya ditenggelami air, premis perniagaan terjejas dan lalu lintas terhalang.

2ed2a76a2c92c2d45fd58e2dd69525a0“Tindakan kita ialah menghantar pasukan pembersihan dari Jabatan Perbandaran Persekitaran, Jabatan Landskap dan Skuad Pantas untuk membantu membersihkan kawasan lumpur dan sampah sarap.

“Namun keadaan banjir semakin surut selepas itu antara pukul 5 hingga 5.30 petang,” katanya lagi.

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published.