Categories
NASIONAL

OIC: Tutup Masjid Al-Aqsa tindakan provokasi, langgar undang-undang antarabangsa

KUALA LUMPUR 31 OKT: Penutupan Masjid al-Aqsa oleh pihak berkuasa Israel adalah tindakan duluan dan provokasi secara terang-terangan terhadap umat Islam, kata Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

Setiausaha Agungnya, Iyad Ameen Madani, berkata OIC mengutuk tindakan yang mencabuli hak beragama umat Islam di salah sebuah masjid paling suci.

Masjid Al-Aqsa“Ini adalah satu pelanggaran semua perjanjian antarabangsa, konvensyen Geneva dan prinsip undang-undang antarabangsa,” katanya dalam kenyataan.

Madani berkata Israel bertanggungjawab sepenuhnya atas akibat daripada perbuatan itu dan mengingatkan peningkatan amalan perkauman seumpama itu akan memburukkan lagi keadaan di rantau berkenaan.

Beliau menuntut supaya Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNSC) bertindak segera untuk mencegah pencerobohan berulang Israel di tapak suci umat Islam dan Kristian, di kawasan penempatan Baitulmaqdis.

Beliau juga meminta UNSC untuk menghentikan pelanggaran perkauman dan aktiviti keagamaan rakyat Palestin, oleh Israel.

Menurut laporan, Israel mengumumkan hari ini akan membuka semula Masjid al-Aqsa berikutan kemarahan antarabangsa selepas menutup kawasan beribadat itu kesan daripada kes tembak seorang aktivis Yahudi, pada lewat semalam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.