Categories
SELANGOR

Penduduk pangsapuri Teratai mahu pihak berkuasa pantau kawasan tanah runtuh

Oleh: HAFIZAN TAIB

BUKIT BERUNTUNG, 21 OKT: Penduduk pangsapuri Teratai, di sini, meminta pihak berkuasa menjalankan pemantauan dan kajian berhubung punca kejadian tanah runtuh di kawasan berkenaan.

Mereka berharap kejadian sama tidak berulang pada masa depan dan tidak menimbulkan bimbang kepada semua penghuni di pangsapuri terbabit.

Kejadian semalam adalah yang kedua selepas kali pertama berlaku pada 2009.

“Kejadian yang mula biasa sahaja tetapi kali ini membimbangkan. Berlaku tanah runtuh dan nampak jalan raya terpecah serta tercungkil. Keadaan ini merisaukan.

_MG_1655“Harap pihak berkuasa boleh melakukan sesuatu demi keselamatan penduduk di sini,” kata Latifah Yaakob, kepada Selangor Kini.

Latifah,51, dan keluarga adalah antara mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara yang disediakan.
Ibu lima anak itu turut merakamkan terima kasih atas keprihatinan Kerajaan Negeri dengan bantuan diberikan kepada semua mangsa.

Seorang lagi mangsa, Mohd Shukor Melia, 40, berkata kejadian kedua itu memang membimbangkan penduduk di pangsapuri berkenaan.

_MG_1545“Saya bersama keluarga serta jiran lain diarahkan pindah selepas dimaklumkan keadaan tidak selamat. Kejadian ini lebih teruk dari dulu,” katanya.

Shukor tidak menyangka tanah runtuh berlaku seteruk itu dengan pergerakan tanah nampak jelas.

Beliau berpindah ke pusat penempatan sementara selepas mendapat arahan pihak berkuasa dan Badan Pengurusan bersama (JMB) pangsapuri.

Shukor, seorang juruteknik swasta menetap di situ lebih tujuh tahun lalu adalah antara penghuni terawal pangsapuri berkenaan.

“Sedikit sebanyak bantuan kewangan yang diberikan Kerajaan Negeri dapat membantu kami semua walaupun masih terkejut dengan kejadian ini,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.