Categories
SELANGOR

Exco: Selangor Kini jadi wadah penulisan seni, budaya

Oleh: LIZAWATI MADFA

KLANG, 18 OKT: Akhbar Selangor Kini diumumkan menjadi wadah penulisan seni bagi merancakkan aktiviti keseniaan di Selangor selain menyediakan anugerah bagi program itu.

Exco Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari mengumumkan perkara demikian sebelum mendeklamasi sajak tulisan Gus Mus yang merupakan penyair dan tokoh Nahdatul Ulama.

Amir“Ini termasuk juga rancangan kita bersama akhbar Selangor Kini, kita akan siapkan formulanya menjelang keluaran akan datang untuk kita letakkan ruangan seni budaya,” katanya malam tadi.

Beliau ditemui pada program Malam Seni Santai di Dataran Seni Klang yang turut dimeriahkan dengan penyertaan penggiat seni seperti Ismas Saring, Buddhi Hekayat dan Erma Fatima.

Mengulas lanjut, Amirudin berkata Kerajaan Negeri melalui akhbar rasminya, Selangor Kini akan menyediakan ruang khas untuk seni dan budaya.

“Ruangan ini untuk memberikan ruang sebenarnya kepada penulis, penggiat sastera, seniman bagi mengetengahkan karya-karya mereka di akhbar selangor kini.

“Dengan ini, Selangor Kini melengkapkan corak sebagai akhbar yang memenuhi semua golongan, ada aktiviti sukan, ada aktiviti seni, ada berita kemasyrakatan dan sebagainya,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.