Categories
SELANGOR

Tanah runtuh: Pemaju Pangsapuri Teratai patut tanggung insiden

Oleh: LIZAWATI MADFA

HULU SELANGOR, 24 OKT: Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Rodziah Ismail mahu pemaju Pangsapuri Teratai yang dilanda kejadian tanah runtuh bertanggungjawab atas insiden itu.

Beliau yang juga Adun Batu Tiga berkata, pihak pemaju perlu memperbetulkan keadaan dan memperbaiki kekurangan yang tidak menepati spesifikasi.

unnamed2“Semua pihak diamanahkan memelihara dan memantau keadaan keselamatan rakyat seharusnya memantau teliti perkara boleh membawa risiko keselamatan dan kehilangan nyawa penduduk.

“Semoga dipermudahkan segala urusan di Bukit Beruntung,” katanya.

Baru-baru ini, Rodziah bersama wanita PKR cabang Hulu Selangor menziarahi mangsa-mangsa serta meninjau tapak insiden itu.

Beliau juga sempat melawat klinik sementara yang turut menempatkan pesakit kronik seperti kanser, jantung berlubang serta orang kelainan upaya (OKU).

IMG_1110Sebelum ini, Kerajaan Negeri bersetuju menyalurkan peruntukan RM500,000 untuk kerja pemulihan serta RM150,000 untuk bantuan bencana kepada 120 keluarga yang terbabit dengan tragedi terbabit.

Kejadian tanah runtuh di Pangsapuri Teratai, pada 20 Oktober lalu, dianggap terburuk setakat ini dengan penduduk di blok K dan L dipindahkan ke pusat penempatan sementara membabitkan tiga sekolah berhampiran.

Kali pertama kejadian hampir sama berlaku pada 2009.

Kekerapan hujan lebat sejak kebelakangan ini menyebabkan penduduk di kawasan terbabit terpaksa dipindahkan apabila satu kejadian tanah mendap dilaporkan berlaku.

Tiga pusat pemindahan itu adalah Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1 dan 2 serta Sekolah Menengah kebangsaan Taman Bunga Raya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.