Categories
NASIONAL

Tian Chua: Roboh Kampung Chubadak, DBKL tak bertanggungjawab

Oleh: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 30 OKT: Isu Kampung Chubadak perlu diselesaikan segera pihak berkuasa supaya tidak mendatang masalah kepada penduduk kampung berkenaan, kata Ahli Parlimen Batu, Tian Chua.

Beliau berkata, perkara itu tidak sewajarnya berlarutan begitu lama dan satu keputusan perlu dicapai berhubung tuntutan penduduk bagi penyelesaian isu berkenaan.

Interview penduduk Kg. Chubadak (6)“Memang penduduk sudah menuntut supaya satu ganti rugi yang munasabah dirunding tetapi sehingga kini mereka tidak dapat selesaikan.

“Adalah sangat tidak bertanggungjawab bagi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan pihak berkuasa lain untuk membenarkan perobohan ini berlaku,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, semalam.

Tian Chua berkata demikian ekoran tindakan merobohkan beberapa rumah di Kampung Chubadak yang dikatakan bagi memberi laluan pembangunan dijalankan di kawasan berkenaan.

tianBeliau mendakwa tindakan pihak berkuasa juga tidak kena pada masanya apabila mengambil kesempatan ketika rayuan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang dijalankan di Istana Kehakiman, Putrajaya.

“Ia juga memilih satu masa, yang mana tumpuan kita tertumpu kepada kes Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang berjalan.

“Mereka mengalihkan pandangan serta mengambil tindakan untuk merobohkan beberapa rumah di Kampung Chubadak. Ini satu tindakan yang amat dikesali,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.